Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Beta ]

18. 07. 2023. 07:23 >> 07:23

TUŽAN ISHOD

Jato od 55 kitova uginulo nakon što se nasukalo na plažu u Škotskoj

Cijelo jato od 55 kitova-pilota uginulo je nakon što je pronađeno nasukano na plaži u Škotskoj, i to je bilo najmasovnije nasukavanje kitova u toj oblasti, saopštili su danas stručnjaci za morski život.

Pomorski spasioci, obalska straža i policija pozvani su na plažu Traig Mor na ostrvu Luis na sjeverozapadu Škotske nakon što su juče u zoru primili izvještaje da je desetine sisara tamo zapalo u poteškoće.

Britanski spasioci su ustanovilo da je samo 15 nasukanih kitova - mješavina odraslih jedinki i mladunčadi - još u životu, i pokušali su da vrate u vodu dve aktivnije životinje, koje su još djelimično bile u vodi.

Međutim, do popodneva su spasilački timovi zaključili da preostale kitove treba uspavati iz milosrđa, nakon što su u obzir uzeli plitkost vode uz plažu, visoke talase i vrijeme koje su kitovi proveli na suvom.

Spasioci su saopštili da je cijelo jato možda pratilo ženku kita do plaže dok je ova imala problema sa porođajem.

"Kitovi piloti su poznati po svojim jakim društvenim vezama, tako da se često dešava da kada jedan kit pilot zapadne u nevolje i nasuče se, ostali ga u tome prate", navodi se u saopštenju i dodaje: "Tužan ishod za ovo jato očito nije ishod kojem smo se svi nadali."

Stručnjaci će u ponedjeljak započeti obdukciju kako bi utvrdili šta je uzrokovalo smrt kitova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније