Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

08. 07. 2023. 13:04 >> 13:05

IRAN

Javno pogubljena dvojica osuđenih za napad na šiitsko svetilište

U Iranu su danas javno pogubljena dva muškarca osuđena za umiješanost u napad na šiitsku svetinju u Širazu na jugu zemlje u kome je poginulo 13 ljudi, prenosi Mizan onlajn, informativna agencija sudskih vlasti.

Dvojica čije državljanstvo nije navedeno obješena su u zoru u ulici u Širazu, naveo je taj izvor.

U napadu na svetinju 26. oktobra prošle godine bilo je 13 poginulih i 30 ranjenih.

Napad spada u najsmrtonosnije posljednjih godina u Iranu, a odgovornost je preuzela ekstremistička grupa Islamska država.

"Smrtna kazna počinilaca terorističkog napada na Šah-Šergah sprovedena je u javnosti jutros", prenio je Mizan onlajn.

Prema iranskoj zvaničnoj novinskoj agenciji Irna, pogubljenja su izvršena blizu svetilišta, vrlo važnog mjjesta za šiitska hodočašća u Iranu.

Mizan identifikovao je dvojicu pogubljenih kao Mohamada Rameza Rašidija i Naema Hašema Katalija, bez dodatnih detalja.

Sud ih je u martu osudio na smrt pošto su proglašeni krivim za "korupciju na zemlji, oružanu pobunu i napad na nacionalnu bezbjednost". Oni su takođe osuđeni za pripadanje Islamskoj državi i za "zavjeru protiv bezbjednosti zemlje".

Zvaničnici su ranije naveli da su dvojica pogubljenih direktno umiješana u naoružavanje, snabdijevanje i logistiku glavnog počinioca napada. Glavni počinilac koga su iranski mediji identifikovali kao Hameda Badahsana, umro je od posledica povreda zadobijenih tokom hapšenja, navele su ranije valsti.

Još trojica optuženih u tom slučaju osuđeni su na zatvorske kazne od pet godina, 15 i 25 godina, zbog pripadnosti Islamskoj državi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније