Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 03. 2013. 14:22 >> 14:39

NOVI SKANDAL NA POMOLU

Njemačka: Srpski kukuruz zatrovan aflatoksinom

U Nemačkoj pokrajini Donja Saksonija pušteno je u promet najmanje 10.000 tona kukuruza za stočnu hranu koji potiče iz Srbije i koji je, prema njemačkom Ministarstvu poljoprivrede, zagađena aflatoksinom, piše hamburški nedjeljnik “Špigl”.

Njemačko ministarstvo poljoprivrede u Hanoveru je saopštilo da je više od 3.500 poljoprivrednih gazdinstava u Donjoj Saksoniji snabdjeveno veoma zatrovanom stočnom hranom iz Srbije zagađenom aflatoksinom B1, koji važi za jednu od najkancerogenijih materija u prirodi.

Maksimalna dozvoljena količina aflatoksina B1, prema njemačkim propisima iznosi 0,02 miligrama po kilogramu, dok je u isporuci iz Srbije njegov sadržaj bio 0,204 miligrama po kilogramu stočne hrane, što je dvostruko više od dozvoljenog.

Količine veće od dozvljenih najpre su otkrivene u mlijeku krava koje sa farmi.

Njemačko Mistarstvo poljoprivrede tvrdi da nije vjerovatno da bi mlijeko i meso mogli da ugroze zdravlje potrošača, jer za sada nema podataka da je sadržaj aflatoksina u ovim proizvodima nemačkih poljoprivrednika prešao dozvoljene vrijednosti.

U Njemačku ukupno uvezeno 45.000 tona kukurza, preko luke Hanover, od čega je 10.000 otišlo u promet, dok je 25.000 tona van upotrebe i nalazi se u skladištu u Bremenu.

Kukuruz je prerađen u stočnu hranu za svinje, goveda i živinu, kojom je snabdjeven veliki broj stočnih farmi, u nekoliko njemačkih pokrajina. Zagađena stočna hrana se sada povlači iz upotrebe.

Njemački mediji spekulišu i da je moguće da je ovo treći veliki skandal u vezi sa namirnicama i hranom, posle aktuelnog skandala sa konjskim mesom i dioksina koji je 2011. otkriven u jajima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније