Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

18. 02. 2023. 22:34 >> 22:32

PORUKA IZ MINHENA

Zemlje G7 osudile S. Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete

Zemlje G7 ocijenile su danas kao "neodgovorno ponašanje" Sjeverne Koreje koja je ispalila interkontinentalnu balističku raketu.

"Neodgovorno ponašanje Sjeverne Koreje zahtijeva jedinstven odgovor međunarodne zajednice, uključujući novu akciju Savjeta bezbjednosti UN", ocijenili su ministri spoljnih poslova zemalja G7 u zajedničkom saopštenju poslije sastanka u Minhenu, gdje je u toku bezbjednosna konferencija.

Sjeverna Koreja je danas ispalila raketu u trenutku kada se Vašington i Seul pripremaju za zajedničke vojne vježbe simulacije.

Japanske vlasti su saopštile da je raketa pala u vode takozvane "ekskluzivne ekonomske zone" Japana.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemlja svijeta, koju čine SAD, Njemačka, Japan, Francuska, Italija, Velika Britanija i Kanada, "najoštrije osuđuju" ispaljivanje rakte.

"Taj čin predstavlja flagrantno kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i ugrožava regionalni i međunarodni mir i bezbjednost", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Vojne tenzije su porasle na Korejskom poluostrvu 2022. godine, kada je Pjongjang svoj status nuklearne sile nazvao "nepovratnim" i sproveo rekordnu seriju testova naoružanja, među kojima i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније