Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

19. 11. 2022. 13:36 >> 13:35
1

SAOPŠTILI IZ ZOOLOŠKOG VRTA

Uginuo Tuan Tuan, panda koga je Kina poklonila Tajvanu

Panda Tuan Tuan, mužjak iz para džinovskih pandi koji je Kina poklonila Tajvanu, uginuo je danas posle kratke bolesti, saopštio je zoološki vrt Tajpeja.

Kina je poklonila zoološkom vrtu u Tajpeju par pandi Tuana Tuana i Juan Juan 2008. godine u vrijeme otopljavanja odnosa Kine i Tajvana, ostrva sa samoupravom koje Kina smatra svojom teritorijom.

Nije odmah dat uzrok smrti Tuana Tuana ali raniji izvještaji su naveli da se vjerovalo da panda ima zloćudni tumor mozga, zbog čega je Kina ranije ovog mjeseca pomagala sa liječenjem životinje.

Tuan Tuan nije reagovao posle niza moždanih udara danas i stavljen je u indukovanu komu, prema medijskim izveštajima iz Tajvana, a prema navodima zoo vrta "srce je prestalo da mu kuca" oko 13 sati po lokalnom vremenu.

Par pandi je imao dva mladunčeta u Tajvanu.

Prosječan životni vijek panda u divljini je od 15 do 20 godina a mogu da žive 30 godina i duže kada su pod njegom ljudi.

Veze Pekinga i Tajpeja znatno su se pogoršale u godinama od dolaska para pandi, a Kina je prekinula veze 2016. posle izbora predsjednice Tsai Ing-ven koja naginje ka nezavisnosti ostrva. Ona je ponovo izabrana 2020. godine.

Kina šalje pande u inostranstvo u znaku dobre volje ali zadržava vlasništvo nad životinjama i nad njihovim mladuncima. Kao nezvanična nacionalna maskota životinje potiču iz jugozapadne Kine i rijetko se razmnožavaju a hrane se gotovo isključivo bambusom.

Procjenjuje se da oko 1.800 pandi živi u divljini i još oko 500 u zoološkim vrtovima i rezervatima uglavnom u Sečuanu gde se smatraju zaštićenom vrstom ali su pod prijetnjom gubitka staništa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније