Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

28. 06. 2022. 13:01 >> 12:59

U NJEMAČKOJ

Pet godina zatvora za 101-godišnjeg optuženika za nacističke zločine

Njemački sud osudio je danas na pet godina zatvora bivšeg čuvara koncentracionog logora za saučesništvo u hiljadama ubistava, čime je taj 101-godišnjak, postao najstariji optuženik za nacističke zločine.

Jozef Šuc osuđen je na pet godina zatvora zbog saučesništva u ubistvima tokom svoje službe u logoru Zahsenhauzen, između 1942. i 1945, rekao je predsjednik suda u Brandenburgu na Hafelu. On je osuđen za saučesništvo u ubistvu po 3.518 tačaka optužnice.

Šuc je negirao da je radio kao čuvar SS-a u logoru i pomaganju i podržavanju ubistava hiljada zatvorenika.

Tokom suđenja, koje je počelo u oktobru, on je rekao da je radio kao poljoprivredni radnik u sjeveroistočnoj Njemačkoj tokom tog perioda. Sud je, međutim, zaključio da je dokazano da je radio u koncentracionom logoru u predgrađu Berlina između 1942. i 1945. kao član SS Vafena, prenijela je njemačka agencija DPA.

Smatrano je da je sposoban da prisustvuje sušenju dva i po sata dnevno.

Pri izricanju kazne od pet godina, veće od minimalnih tri godine zatvora za saučesništvo traženo prema njemačkom zakonu, optuženik je bio prisutan u sali, gdje je dovezen u invalidskim kolicima. On je po dolasku rekao da je spreman.

Njegov dvokat već je ranije rekao da će se žaliti ako presuda bude teška, što znači da se njena primjena odlaže u najboljem slučaju do početka 2023. godine. Međutim s obzirom na Šucovo zdravlje malo je vjerovatno da će ići u zatvor.

Ni jednom tokom tridesetak ročišta on nije izrazio ni najmanje žaljenje, već je negirao svaku umiješanost u te zločine i još juče se pitao zašto se tu nalazi i da je "sve pogrešno" u njegovom slučaju, prenosi agencija Frans pres.

Jozef Šuc optužen je za saučesništvo u strijeljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i u ubistvima drugih gasom Ciklon B. Imao je 21 godinu kada postao čuvar u logoru Zahsenhauzen 1942. godine.

Posljednjih godina, sudilo se nacistima koji su bili niže rangirani.

Prije deset godina, kada je osuđen bivši SS čuvar Ivan Demjanjuk, tužiocima je omogućeno da podižu optužnice i za one koji su pomagali i podržavali nacističke zločine u Drugom svjetskom ratu.

Do tada se moralo dokazivati direktno učešće u ubistvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније