Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

30. 12. 2021. 22:22 >> 22:27

NA SPISKU 111 IMENA

Članice Pusi rajot proglašene stranim agentima u Rusiji

Rusija je danas na listu stranih agenta dodala dvije članice pank grupe Pusi rajot i vodećeg satiričara Viktora Šenderoviča.

Nadežda Tolokonjikova, jedna od vodećih članica Pusi rajota i Veronika Nikulšina iz iste grupe našle su se na listi stranih agenata koja sada ima 111 imena, saopštilo je ministarstvo pravde.

Pisac Viktor Šenderovič, poznat po oštroj kritici vlasti će ubuduće, kao i ostali sa liste stranih agenata, morati tu kvalifikaciju da objavi u svakoj svojoj publikaciji.

"Ova lica su sistematski dostavljala dokumente nepoznatom krugu ljudi i dobijala finansijska sredstva iz inostranstva", navelo je rusko ministarstvo pravde.

Još pet osoba dodato je danas na listu "stranih agenata" među kojima i novinarka Taisja Bekbulatova i kolekcionar umjetničkih djela Marat Gelman.

Nadežda Tolokonjikova je sa još dvije članice Pusi rajota osuđena na zatvorsku kaznu 2012. godine, nakon što je izvela "pank molitvu" protiv predsjednika Vladimira Putina u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kada su i postale poznate širom svijeta.

Ona je poslije stavljanja na listu stranih agenata na društvenim mrežama objavila fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst, uz izjavu da se neće povinovati zakonskoj obavezi da ovaj status navede u svojim publikacijama.

"Rusija će biti slobodna!", rekla je ona.

Uveden 2012. godine, zakon o "stranim agentima", kvalifikacija koja podsjeća na "neprijatelja naroda" u sovjetsko vrijeme, prvo se primjenjivao na nevladine organizacije, a onda je proširen na medije i pojedince.

Organizacije za slobodu izražavanja optužuju rusku vladu da koristi ovaj instrument da ućutka kritičare.

Ovu godinu obilježila je sveopšta represija u Rusiji uz hapšenje opozicionara Alekseja Navaljnog i raspuštanje nevladine organizacije Memorial ove nedjelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније