Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

10. 09. 2021. 17:51 >> 17:51
1

PREDSJEDNICA ECB

Privredni rast u eurozoni će do kraja godine preći nivo prije pandemije

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard ocijenila je da bi ekonomska aktivnost u eurozoni do kraja godine trebalo da "pređe svoj prepandemijski nivo".

Oporavak privrede je u stalnom porastu, ali bi delta soj virusa mogao da "odloži potpuno otvaranje", rekla je Lagard novinarima.

Evropska centralna banka danas je povećala prognozu rasta BDP-a u 19 zemalja evropzone za 2021. godinu u kontekstu privrednog oporavka poslije pandemije, i ocijenila da je rast cijena, ipak, privremen.

Ta monetarna institucija predviđa privredni rast od pet odsto u 2021. godini, u odnosu na 4,6 odsto koliko je bilo prognozirano prilikom posljednje objave u junu. Banka takođe očekuje u 2021. godini inflaciju od 2,2 odsto u odnosu na 1,9 odsto koliko je prognozirano u junu. Taj rast će, prema tome, preći srednjoročni cilj institucije od dva odsto inflaciije.

Međutim, rast cijena je "uglavnom privremen" rekla je Lagard, dodajući da ona nazire i znake koji ukazuju da bi rast cijena mogao da bude trajniji.

Prema banci inflacija bi trebalo da uspori 2022. godine na 1,7 odsto, a zatim na 1,5 odsto 2023.

Uz takve privredne pokazatelje ECB je danas odlučila da blago ublaži svoje mjere za vanrednu podršku privredi uvedene početkom zdravstvene krize, a koje su se odnosile na otkup duga.

"Oporavak se zasniva na uspjehu kampanje vakcinacije u Evropi što je omogućilo znatno ponovno otvaranje privrede", rekla je Lagard.

Stručnjaci ECB su malo smanjili, sa 4,7 na 4,6 odsto, svoje predviđanje privrednog rasta za 2022. godinu i ostavili nepromijenjeno na 2,1 odsto predviđanja rasta za 2023.

Skok inflacije se objašnjava porastom cijena nafte i pritisaka na troškove koji proizilaze iz privremenih nestašica materijala i opreme, rekla je Lagard ali je i dodala da bi trebalo te nestašice da se savladaju u prvom polugodištu 2022. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније