Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B. [ Mina biznis ]

23. 01. 2024. 12:56 >> 12:56

ANKETA O PREDSJEDNICI

Zaposleni u ECB-u kritikovali Lagard, učinak joj loš

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, ima loše ili vrlo loše rezultate na toj funkciji, ocijenila je većina ispitanika u anketi sindikalnog osoblja, koji smatraju da je unutrašnje neslaganje poraslo posljednjih godina.

Rastuće nezadovoljstvo Lagardinim vodstvom navedeno u anketi, u koju je imao uvid "Financial Times", nazaduje predsjednicu ECB-a nešto više od polovine njenog osmogodišnjeg mandata zaduženog za monetarnu politiku eurozone, prenosi SEEbiz.

Nešto više od polovine od 1,16 hiljada ispitanika reklo je da je učinak Lagard bio loš ili vrlo loš. To je znatno iznad negativnih ocjena od nešto manje od devet odsto za Marija Dragija, kojeg je Lagard zamijenila 2019. godine, i 14,5 odsto za njegovog prethodnika, Žan Kloda Tričeta.

Ankete o dvojici prethodnih predsjednika ECB-a napravljene su na kraju njihovih mandata.

Portparolka ECB-a opisala je istraživanje kao manjkavo.

"Predsjednik i Upravni odbor u potpunosti su usredsređeni na svoj mandat i implementirali su politike za odgovor na događaje bez presedana posljednjih godina, poput pandemije i ratova", rekla je portparolka.

Samo 38 odsto ispitanika podržalo je odluke o monetarnoj politici donesene pod Lagard, dok su se ostali podijelili na one koji nijesu odobravali i one koji nijesu izrazili stav. Nasuprot tome, Dragi je na kraju mandata uživao 64 odsto podrške.

U obranu Lagard, ona se suočila s nekim strašnim izazovima, uključujući globalnu pandemiju i rat u Evropi koji su zajedno stvorili istorijski rast inflacije širom svijeta.

Zabrinjavajuće je što je više od polovine anketiranih reklo da su zabrinuti da ECB neće moći da vrati stabilnost cijena koju je obećala. S 2,9 odsto u decembru, inflacija u eurozoni daleko je od svog vrha od 10,6 odsto, ali je i dalje znatno iznad ciljanih dva odsto.

Očekuje se da će se dalji napredak prema tom cilju ove godine usporiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније