Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 02. 2013. 11:53 >> 11:49

"ŠAMAR"

V. Britanija više nema vrhunski kreditni rejting

Po prvi put u istoriji Velika Britanija više nema vrhunski kreditni rejting. Agencija za kreditne rejtinge Mudis srezala je juče Britancima rejting s AAA na AA1, uz dalju stabilnu prognozu. Glavni razlog za smanjenje rejtinga je, kako su pojasnili iz Mudisa, kontinuirano slabljenje ekonomskog rasta Velike Britanije.

Strani mediji ovo rezanje kreditnog rejtinga jedne od najjačih evropskih sila ocjenjuju kao "snažan šamar" britanskom ministru finansija Džordžu Osbornu.

Fiskalna politika štednje, kojom se od 2010. godine koaliciona Vlada trudi da smanji budžetski deficit, dovedena je u pitanje ovim rezanjem rejtinga zbog sporog britanskog oporavka od krize.

Opozicija vladajućima predbacuje da je upravo ta politika prevelike budžetske štednje dovela do smanjenja kreditnog rejtinga za jedan nivo.

Velika Britanija je od 1978. godine imala najviši mogući kreditni rejting kod agencija Mudis i Standard i Purs, a od 1994. godine i kod agencije Fitč Rejtings.

Očekuje se da bi britanski kreditni rejting nakon Midisa mogle srezati i ostale agencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније