Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina ]

25. 07. 2020. 11:00 >> 11:14
1

SAD POZIVALE

"Turska da sačuva baštinu Aja Sofije"

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su Tursku da sačuva Aja Sofiju i ponovile da su razočarane odlukom turske vlade da promijeni njen status iz muzeja u džamiju.

 

"SAD pozivaju vladu Turske da sačuva nasljeđe ove izuzetne građevine i njenu nenadmašnu sposobnost, tako rijetku u savremenom svijetu, da služi čovječanstvu kao prijeko potreban most između ljudi različitih vjera, tradicija i kultura", navodi se u saopštenju Stejt departmanta za grčki portal Helas Džurnal, prenosi Tanjug.

Turska vlada, kako se konstatuje, obavezala se da će očuvati i istorijsku vjersku ikonografiju Aja Sofije i osigurati slobodan pristup svim posjetiocima, prenosi ANA.

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila je 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula ove godine poništio tu odluku i Aji Sofiji je vraćen status džamije gdje je juče održana prva molitva poslije 86 godina.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESKO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније