Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: M.L.B. ]

14. 07. 2020. 22:56 >> 22:56
1

ZBOG AJA SOFIJE

Turska odbacila kritike EU

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu odgovorio je danas na kritike Evropske unije zbog pretvaranja Aja Sofije iz muzeja u džamiju, rekavši da je to pitanje nacionalnog suvereniteta Turske.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije su juče kritikovali Tursku zbog promjene statusa Aja Sofije.

"Odbacujemo riječ 'osuda'. To je pitanje suvereniteta Turske", rekao je danas Čavušoglu na konferenciji za novinare tokom posjete njegovog kolege sa Malte Evarista Bartola.

On je prokomentarisao i da je u Španiji, članici EU, nekoliko džamija pretvoreno u katoličke crkve.

Državni savjet, najviši upravni sud Turske, presudilo je u petak u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Turski predsjednik je odmah nakon te odluke najavio pretvaranje Aja Sofije u džamiju. Prve zajedničke muslimanske molitve biće organizovane 24. jula.

Tu odluku su kritikovale i SAD, Grčka i druge zapadne zemlje i hrišćanski lideri.

Papa Franja je rekao da je "jako pogođen" odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније