Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Ivan Mijanović, TVCG ]

28. 02. 2020. 19:28   >>  19:32

POMOĆ OD 400 MILIONA

Zajam Alitaliji pod istragom EK

Evropska komisija otvara opsežnu istragu o zajmu od 400 miliona eura koje je Italija dodijelila nacionalnoj aviokompaniji Alitalija.

Cilj istrage, kako se navodi u saopštenju, jeste da se utvrdi da li zajam od 400 miliona eura predstavlja državnu pomoć da li je on u skladu sa pravilima po pitanju državne pomoći namijenjene ugroženim preduzećima.

Otvaranje opsežne istrage je, kako navode, uobičajena mjera koja "Italiji i drugim zainteresovanim trećim licima pruža priliku da iskažu svoje mišljenje, i ono ni po čemu ne prejudicira ishod istrage”.

Krajem 2019. italijanske vlasti najavile su da će dodijeliti novi zajam od 400 miliona eura Alitaliji u cilju "olakšavanja racionalizacije preduzeća" kako bi pokušalo da proda svoju imovinu.

U decembru 2019. italijanka vlada odobrila je uredbu kojim se dozvoljava zajam.

U januaru 2020. italijanski Parlement je uredbu preinačio u zakon. On predviđa da procedura koja dozvoljava prodaju kompanije Alitalija mora biti završena do 31. maja 2020.

"U tom kontekstu, opsežna istraga komisije omoućiće Italiji i kompaniji, kao i zainsteresovanim kupcima da jasnije dobiju odgovor na pitanje da li je zajam od 400 miliona eura državna pomoć i da li poštuje propise EU koje se tiču državne pomoći”, navodi se u saopštenju.

U aprilu 2018. Komsija je otvorila opsežnu istragu kako bi ustanovila da li je drugi kredit za premošćavanje u ukupnom iznosu od 900 miliona eura koja je dodijelila Italija toj kompaniji 2017. kako bi joj pomogla da nastavi poslovanje, predstavljao državnu pomoć i da li je bio u skladu sa pravilima EU, a posebno u skladu sa smjernicama Komisije koje se odnose na državnu pomoć za spašavanje i restruktriranje.

"Istraga komsiije u ovom slučaju je u toku i vodi se odvojeno u odnosu na danas otvorenu istragu", saopšteno je iz Komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније