Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

18. 02. 2020. 23:39   >>  23:35

BEZ POSADE

Izgubljeni brod pronađen nakon godinu i po

Brod koji je nestalo pod zagonetnim okolnostima prije godinu i po dana pojavio se kada je oluja Denis pogodila sjever Evrope.

Napušteni brod pronađen je nasukan na obali okruga Cork u Irskoj, a tamo ga je donijelo nevrijeme koje je protekle sedmice pogodilo sjever Evrope i Veliku Britaniju.

Izgubljeni "brod duhova" nasukao se među stijenama. Primijetio ga je jedan od stanovnika ribarskog sela Balikoton. Sumnja se da je brod bez posade plovio 18 mjeseci i prešao hiljade kilometara.

Svoje putovanje započeo je na Bermudskim otocima 2018. godine i završio ga na obali Irske.

"Jedan od milion", rekao je šef lokalne službe za spašavanje Džon Tatan i dodao da nikada nije vidio ništa slično.

Riječ je o teretnom brodu izgrađenom 1976. godine i poznatom pod imenom Alta. Donedavno je plovio pod tanzanijskom zastavom. Obalne straže nekoliko zemalja su upozoravale tokom proteklih mjeseci da su vidjele brod koji plovi bez cilja.
Posljednji put primijetila ga je Britanska kraljevska mornarica u septembru 2019. godine.

Altina avantura započela je godinu dana ranije kada je s posadom krenula na plovidbu od Grčke do Haitija. Uslijedio je kvar koji je ometao napajanje motora strujom. Alta je 20 dana plutala na otvorenom moru, udaljena 2.100 kilometara od Bermuda. Američka obalna straža uočila je brod na pučini i donijela posadi zalihe hrane i vode za dva dana.

Alti se približavao uragan, pa je Obalna straža SAD-a odlučila evakuisati deset članova posade i odvesti ih u Portoriko. Brod bez posade ostao je na pučini. Portparol Bermudskog pomorskog operativnog centra tada je rekao da će ga vlasnici broda nastojati spasiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније