Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 01. 2020. 18:43 >> 20:53
5

SAD TVRDE

Ukrajinski avion oboren iranskom raketom

Ukrajinski putnički avion, koji se srušio ubrzo po polijetanju sa aerodroma u Teheranu, pogođen je iranskom protivvazdušnom raketom, tvrde zvaničnik Pentagona i obavještajci SAD-a i Iraka.

Nekoliko minuta po polijetanju "boing 737-800" komapnije "Jukrejn internešenel erlajns" koji je bio na letu za Kijev prestao je da emituje podatke neposredno pošto je iranska vojska lansirala trakete na baze u Iraku gdje su smještene američke trupe, prenosi Njuzvik.

Vjeruje se da je putnički avion oboren raketom ruske proizvodnje "tor M-1", rekla su trojica zvaničnika za taj američki nedjeljnik.

Zvaničnici Pentagona procjenjuju da je "boing" slučajno oboren.

"Iranska protivvazduhoplovna baterija bila je aktivna budući da je istovremeno trajao napad na američke ciljeve u Iraku kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija", ističu izvori američkog nedjeljnika.

U međuvremenu, kako prenosi Rojters, Pentagon je odbio da se izjasni o navodima da je iranska raketa oborila avion.

Ambasada Ukrajine u Iranu saopštila je da je uzrok pada aviona kvar na motoru, da bi ga ubrzo povukla, naglasivši da je rano za bilo kakve procjene.

U srijedu su počele da kruže fotografije onoga što bi trebalo da liči na djelove rakete "tor m-1" pronađenih u jugozapadnom predgrađu Teherana.

Sekretar ukrajinskog savjeta za nacionalnu bezbjednost Oleksej Danilov rekao je da tamošnje vlasti smatraju da je obaranje raketom "tor" jedan od potencijalnih uzroka.

Kako drugi uzroci obaranja navode se sudar sa bespilotnom letjelicom ili nekim drugim letećim objektom, tehnički kvar ili teroristički napad, piše Njuzvik.

Iran: Nećemo predati Amerikancima crnu kutiju

Iranska uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da Amerikancima neće predati crnu kutiju sa aviona "boing" 737-800, za koji zvaničnici SAD tvrde da je oboren iranskom protivavionskom raketom, javlja agencija Tasnim.

"Crne kutije nećemo predati Amerikancima ni proizvođaču aviona. Još nije jasno u kojoj će zemlji crne kutije biti predate zbog istrage", rekao je šef iranska uprave za civilno vazduhoplovstvo Ali Abedzadeh.

Abedzadeh je rekao i da su iranske vlasti pokrenule hitnu istragu o ovom slučaju, navodeći da du ukrajinski stručnjaci dobrodošli da se priključe istrazi.

Iranski zvaničnici su, neposredno nakon pada aviona u kojem je stradalo 179 osoba, saopštili da je nesreća najvjerovatnije posljedica kvara na letjelici.

Tramp: Imam užasan osjećaj u vezi sa tim avionom

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je pad aviona u Iranu možda bila greška.

Ističe da ima "užasan osjećaj u vezi sa tim avionom", ali nije ponudio nikakve dokaze.

"Neko je možda napravio grešku", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Džonson i Zelenski traže transparentnu istragu 

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražili su danas u telefonskom razgovoru potpunu i transparentnu istragu pada novog "boinga" ukrajinske aviokompanije u Teheranu, prenosi Frans pres.

Britanski premijer je ukazao na potrebu "potpune, vjerodostojne i transparentne istrage", saopštio je danas Dauning strit.

Dodaje se da su informacije kojima raspolažu "vrlo zabrinjavajuće" i da ih oni pažljivo prate, naveo je taj izvor.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније