Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

10. 12. 2019. 19:10 >> 19:09
4

CEREMONIJA U ŠVEDSKOJ

Handkeu uručena Nobelova nagrada

Austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena je Nobelova nagrada za književnost za ovu godinu, na svečanoj ceremoniji u Švedskoj.

Prvo su dodijeljenje nagrade za fiziku naučnicima Džimu Piblsu, Mišelu Majoru i Didjeu Kelou, zatim naučnicima Džonu B. Gudinafu, M. Stenliju Vitingamu i Akiri Jošinu za hemiju.

Nagrade u oblasti medicine uručene su naučnicima Vilijemu Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci, prenosi Blic.

Prije nego što je nagrada uručena Handkeu, Nobel za književnost je dodijeljen poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk koja je dobitnik te prestižne nagrade za prošlu godinu, ali joj nagrada nije uručena.

Austrijski pisac Peter Handke bio je sledeći koji je primio nagradu, Nobela za književnost za ovu godinu.

Priznanje je dobio, kako je saopšteno, za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

"Njegovo pisanje je uticalo na nekoliko generacija u poslijeratnoj Evropi. Handke često piše o povratku svojim korijenima. Rekao je da ga je klasika očuvala, ali on je moderan pisac", rekao je Anders Olson, pisac i profesor na univerzitetu u Štokholmu, tokom uvodnog govora u kojem je obrazložio zašto je dobitnik nagrade upravo austrijski pisac.

O Handkeu je bilo mnogo polemike prethodnih dana.

Iako je nesporno da je veliki pisac, glavna kritika koja se odnosi na njegov lik i djelo vezana je za činjenicu da je podržavao politiku nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније