Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

02. 12. 2019. 14:52   >>  19:28

ŠEFOVI DIPLOMATIJE V4

Ubrzati pregovore EU sa kandidatima Z. Balkana

Ministri spoljnih poslova zemalja Višegradske grupe izjasnili su se danas u Pragu za ubrzanje pregovora Evropske unije (EU) sa zemljama kandidatima sa Zapadnog Balkana, a kao prioritet Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske postavili da unutarevropska debata o daljim proširenjima ne bude prepreka za dalji napredak u pristupnim pregovorima sa balkanskim kandidatima.

"Zapadni Balkan je strateški važan region obzirom na našu bezbjednost, obzirom na stabilnost Evrope. Treba da podržimo ubrzanje tog procesa zato što je riječ o malom regionu kome je mjesto u EU", kazao je na konferenciji za novinare u Pragu šef češke diplomatije Tomaš Petšiček.

Šef češke diplomatije izrazio je uzdržaost prema francuskom predlogu da se reformišu pravila za dalja proširenja, tako da proces bude reverzibilan, ako bi zemlja kandidat nazadovala u reformama.

"Već sadašnja pravila omogućavaju da se proces pregovaranja revidira shodno razvoju u zemlji kandidatu. Naš prioritet je da ta unutarevropska debata ne bude prepreka za dalji napredak u odnosu prema zemljama kandidatima", kazao je Petšiček i izrazio nadu da će Francuska naredne godine odblokirati početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe je kritikovao sporo napredovanje u pregovorima tokom posljednjih šest mjeseci i označio to za jednu od najvećih grešaka prethodne Evropske komisije na čelu sa Žanom Klodom Junkerom, javlja češka agencija ČTK.

"Odlaganje proširenja i postavljanje prepreka tom procesu je politika koja je apsolutno uperena protiv evropskih interesa. Nova EK mora da napravi izraziti pomak u pregovorima sa zemaljama kandidatima. Proširenje je neizbježno i nužno za jačanje EU. Mi kao srednjeevropske zemlje u susjedstvu tog regiona shvatamo bolje koliko je važno za EU iz ekonomskog, političkog, strateškog i bezbjednosnog aspekta", rekao je mađarski ministar na konferenciji za novinare u Pragu.

Šefovi diplomatija V4 sastaće se narednog ponedjeljka sa novim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom, da iznesu prioritete Višegradske grupe u evropskoj spoljnoj politici u šta spada dugoročno i zalaganje za hitnu integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније