Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 06. 2018. 14:40   >>  14:35

BOJKOTUJU MINI SAMIT

Zeman podržao premijere Višegradske grupe

Predsjednik Češke Miloš Zeman podržao je danas odluku premijera zemalja Višegradske grupe da bojkotuju današnji mini samit o migraciji, zato što je po riječima češkog predsjednika neregularno sazvan, protiv volje i bez znanja Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske.

 

 

 

"Kada samit bude regularno pripremljen ići će svi.Mislim da bi bilo dobro da idu na samit kao ravnopravni partneri a ne kao neko ko mora da se pravda", kazao je danas Zeman u intervjuu češkom tabloidu Blesk.

Češki predsjednik pozdravio je što je njemačka kancelarka Angela Merkel javno priznala da relokacija po kvotama nije pravo rješenje za migracijsku krizu ali je upozorio da prijetnju predstavlja priprema za sporazum Dablin IV.

"Njemci mogu u skladu sa šengenskim sporazumom da vrate one izbjegice koje su došle iz Češke a nemaju u Njemačkoj azil.

Ako to urade neće pogaziti šengen. Sada je tu Dablin IV kada bi preko naše zemlje prešao cunami kvota i kvazikvota migranata koji su sada u Grčkoj i Italiji.

Ja sam za Dablinski sporazum koji kaže da izbjeglica treba da traži azil u prvoj bezbjednoj zemlji. Ako pogledate mapu vidjećete da Češka nikako ne može da bude prva bezbjedna zemlja, ukoliko nije došao avionom", rekao je Zeman.Predsjednik Češke izjavio je da cunami migranata koji je on pogrešno predviđao Češkoj još 2015. godine nije preplavio zemlju samo zato što je uspješno zatvorena balkanska migracijska trasa.

"U Turskoj čekaju tri miliona izbjeglica i kada bi se, ne dao bog, otvorila balkanska trasa, imali bi i mi izbjeglica koliko Njemačka ili Austrija", rekao je Zeman.Češki predsjednik predložio je da se brodovi sa izbjeglicama u Sredozemnom moru vraćaju na libijsku obalu ili u zemlju odakle su izbjeglice krenule na more.

"U UN sam naglašavao da u Evropi na trzištu rada migranti neće uspjeti, dok bi u svojim zemljama kada bi im mi tamo pomogli sa vodom, strujom, školama, mogli da budu od koristi. To je odliv mozgova koji samo produbljuje zaostalost afričkih zemalja. Treba vraćati migrante u zemlje porijekla. Većina afričkih zemalja može odmah da ih primi, nema građanskih ratova", kazao je Zeman.

Predsjednik Češke naveo je da se navodno priča da su humanitarne organizacije povezane sa krijumčarima izbjeglica i da od njih dobijaju novac i prokomentarisao da mu je zato simpatičan novi mađarski zakon po kome bi slijedile kazne za organizovanje pomoći izbjeglicama.

"Vrlo simpatičan zakon. Ne bih želio da to ide tako drastično da nekog hapsite samo zato što je organizovao pomoć izbjeglicama ali ne bi bila loša neka masna novčana kazna", rekao je Zeman.Miloš Zeman, dodao je, međutim, da oštar pristup može da važi za odrasle ali da drugačiji odnos mora da važi za djecu.

"Sa odraslima možete u slučaju nužde i vrlo oštro. Kada su u pitanju djeca tu sam iz principa protiv restrikcija. Dobro je što je Donald Tramp odustao od te svoje sumanute odluke", rekao je Zeman.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније