Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

06. 11. 2019. 13:10 >> 13:10
1

EU I KINA

Dogovorili zaštitu oznaka geografskog porijekla

Evropska unija i Kina zaključile su pregovore o bilateralnom sporazumu o zaštiti 100 evropskih oznaka geografskog porijekla u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porijekla u EU od imitacije i uzurpacije.

Očekuje se da taj važan sporazum rezultira uzajamnim trgovinskim koristima i tražnjom visokokvalitetnih proizvoda na obje strane.

Ispunjavanjem obećanog na poslednjem samitu EU-Kina u aprilu, taj sporazum predstavlja konkretan primjer saradnje EU i Kine i odražava otvorenost i privrženost obje strane međunarodnim pravilima kao osnovi trgovinskih odnosa, saopštila je Evropska komisija.

Kina je drugo po veličini tržište za poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU čija je vrijednost za 12 mjeseci (septembar 2018-avgust 2019) dostigla 12,8 milijardi eura.

Takođe je drugo po veličini tržište za izvoz proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porijekla iz EU koji čine devet odsto vrijednosti izvoza.

Za evropske proizvodjače hrane i pića, Kina je tržište sa velikim potencijalom, sa rastućom srednjom klasom sklonom poznatim, visokokvalitetnim evropskim proizvodima.

Kina, kako je navela EK, ima i veoma dobar sistem zaštite geografskog porijekla. Lista EU proizvoda sa oznakom geografskog porijekla koji će biti zaštićeni u Kini, uključuje šampanjac, feta sir, irski viski, porto, poljsku votku, dok su na kineskoj listi pirinač Panjin, Anji bijeli čaj, itd.

Očekuje se da sporazum stupi na snagu prije kraja 2020.

Predviđeno je da se četiri godine po stupanju sporazuma na snagu liste prošire sa po još 175 oznaka geografskog porijekla s obje strane.

U EU ima više od 3.300 zaštićenih oznaka geografskog porijekla (PGI) ili zaštićenih oznaka porijekla (izvornosti) - PDO.

Još 1.250 oznaka van EU su zaštićene u Uniji, uglavnom zahvaljujući bilateralnim sporazumima, poput ovog sa Kinom.

Vrijednost tržišta proizvoda zaštićenih oznakama geografskog porijekla EU je 74,8 milijardi eura, odnosno 15,4 odsto ukupnog izvoza hrane i pića iz EU.

Evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan, rekao je da je kvalitet proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom prepoznat u svijetu i da su potrošači spremni da ih plate više, jer imaju povjerenja u njihovo porijeklo i autentičnost, a time se i poljoprivrednici dodatno nagrađuju.

"Sporazum pokazuje našu posvećenost bliskoj saradnji sa globalnim trgovinskim partnerima poput Kine. To je pobjeda za obje strane, jačanje naših trgovinskih odnosa, korist za sektore poljoprivrede i hrane i za potrošače sa obe strane", istakao je Hogan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније