Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

16. 07. 2018. 08:10   >>  08:02 3

TUSK UPOZORAVA

Tramp i Putin da ne unište svjetski poredak

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozvao je danas lidere SAD, Rusije i Kine da sarađuju s Evropom u cilju izbjegavanja trgovinskih ratova i sprečavanja sukoba i haosa u svijetu.



 

 

Tusk je na otvaranju samita Kine i EU u Pekingu rekao da Evropa, Kina, SAD i Rusija imaju "zajedničku dužnost" da ne unište svjetski poredak, već da ga poboljšaju reformom međunarodnih trgovinskih pravila, navodi Asošiejted pres.

"Zbog toga pozivam naše kineske domaćine, ali i predsjednike Trampa i Putina, da zajedno počnemo taj proces temeljnom reformom Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Još ima vremena da se spriječi sukob i haos", naveo je predsjednik Evropskog savjeta.On je prošle nedjelje oštro regaovao na Trampova konstantna kritikovanja evropskih saveznika i pozvao ga da se prisjeti ko su mu prijatelji kad se bude sreo s Putinom.

"Svi smo svjesni činjenice da se arhitektura svijeta mijenja pred našim očima i naša je zajednička odgovornost da doprinesemo promjeni nabolje", rekao je Tusk, nekoliko sati pred samit predsjednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju.

Vašington je nedavno uveo takse od 25 odsto na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara, tvrdeći da Peking nanosi štetu američkim kompanijama krađom ili vršenjem pritiska da predaju tehnologiju.

SAD su takođe uvele takse na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika, na šta je Brisel odgovorio taksama na uvoz američke robe u vrijednosti od 3,25 milijardi dolara.

Kineski premijer Li Kećijang rekao je danas da su se Kina i EU dogovorile da preduzmu korake ka "očuvanju slobodne trgovine" i globalnog multilateralnog regulatornog sistema.

On je pohvalio napore na izmjeni pravila STO za koja Vašington tvrdi da su prevaziđena.Upitan da li je Peking iskoristio današnji sastanak za pokušaj pravljenja saveza s EU protiv Vašingtona, Li je kazao da je spor SAD i Kine bilateralno pitanje koje te dvije zemlje treba da rješavaju.

"Naš samit nije uperen protiv bilo koje treće zemlje", dodao je Li na zajedničkoj konferenciji za medije s Tuskom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније