Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 10. 2019. 16:53 >> 16:50

OSUDILI TURSKU OFANZIVU

EP protiv bezbjedne zone, poziv na sankcije Ankari

Evropski poslanici osudili su danas tursku inicijativu za formiranje bezbjedne zone na sjeveroistoku Sirije i pripremili podlogu za uvođenje novih finansijskih sankcija Ankari.

Evropska vlada protestovala je protiv ofanzive Ankare u Siriji, ali imaju podijeljena mišljenja oko toga kako na nju odgovoriti.

Evropski poslanici ne pitaju se direktno o spoljnopolitičkim odlukama bloka, ali imaju moć da umanje važna finansijska sredstva koja iz EU odlaze u Tursku.

U nacrtu rezolucije, koju bi evropski poslanici trebalo da usvoje sjutra i koja ima podršku svih političkih grupa u parlamentu, poziva se na donošenje "odgovarajućih i ciljanih ekonomskih mjera protiv Turske".

U tekstu se poziva na suspenziju carinske unije EU i Ankare, a ta mjera bi, prenosi Rojters, uticala na trgovinsku razmjenu u vrijednosti od 200 milijardi EUR između 28 država članica EU i Turske.

U tekstu se odbacuju ambicije Turske za formiranje bezbjedne zone i poziva na uvođenje sankcija turskim zvaničnicima, odgovornim za navodna kršenja ljudskih prava tokom ofanzive u oblasti pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

Ankara traži formiranje bezbjedne zone od 440 kilometara duž granice sa sjeveorističnom Sirijom.

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, postigli su sinoć dogovor o podjeli kontrole nad sjeveroistokom Sirije.

Prema tom sporazumu, Turska će zadržati oblast koju je osvojila invazijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolisati ostali dio duž sirijsko-turske granice.

Tim dogovorom, kurdskim borcima dat je rok od 150 sati počev od danas u podne, da se povuku iz zone na sjeveroistoku Sirije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније