Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2019. 09:45   >>  09:46 3

SJEVERNA IRSKA

Legalizovali gej brakove i abortus

Britanski parlament je danas donio odluku o liberalizaciji abortusa i legalizaciji homoseksualnih brakova u Sjevernoj Irskoj, kojom Vestminster upravlja usljed nepostojanja lokalne vlade.

Nasuprot ostatku Velike Britanije, gdje je dozvoljen od 1967, abortus je u Sjevernoj Irskoj do sada bio ilegalan, osim u slučajevima ozbiljne ugroženosti života majke. Ista situacija je do sada bila i sa brakovima osoba istog pola.

Sjeverna Irska nema vladu od januara 2017, zbog političko finansijskog skandala, i njene političke institucije ne rade.

Koristeći tu paralisanost lokalne politike, britanski poslanici su u julu izglasali amandmane o pravu na abortus i homoseksualne brakove u Sjevernoj Irskoj u slučaju da se vlada u Belfastu ne oformi do juče.

Novi propisi su na snagu stupili u ponoć po lokalnom vremenu.

Državni sekretar zadužen za Sjevernu Irsku Džulijan Smit izjavio je da će prva gej vjenčanja biti održana "najkasnije u nedjelji Svetog Valentina 2020. godine".

Poslanici sjevernoirskog parlamenta su se u znak protesta simbolično okupili juče popodne da bi raspravljali o zakonu. Budući da nema saglasnosti više stranaka, premijer i vicepremijer Sjeverne Irske ne mogu biti izabrani te tako zakon usvojen u Londonu juče nije mogao da bude blokiran.

Prisutni su bili članovi ultrakonzervativne Partije demokratskih unionista (DUP), na čelu s bivšom sjevernoirskom premijerkom Arlin Foster, i usprotivili su se svakoj liberalizaciji po datim pitanjima. DUP pruža podršku manjinskoj konzervativnoj vladi Velike Britanije.

"Ovo je veoma tužan dan. Znam da neki ljudi danas žele da slave i njima kažem: 'Mislite na one među nama koji smo danas tužni i smatramo da je to u sukobu s ljudskim dostojanstvom i ljudskim životom'", rekla je Foster novinarima.

Protivnici abortusa su se okupili ispred sjevernoirskog parlamenta, a neki su nosili transparente "Abortus? Ne u moje ime".

S druge strane, potpredsjednica republikanskog Šin Fejna Mišel O'Nil je pokušaj blokade nazvala "političkim udarom".

Poslanik centrističke Alijanse Trevor Lan je optužio DUP i druge konzervativne poslanike da "samo pokušavaju da oduzmu ženama i LGBT osobama prava koja su im garantovana u ostatku Ujedinjenog kraljevstva".

Pristalice prava na abortus su ispred sjevernoirske skupštine velikim bijelim slovima ispisali riječ "Dekriminalizovano".

Za Džejn Piker, 24-ogodišnju kuvaricu, promjena zakona je "dobra stvar" ali da bi "bilo bolje da je došla od sjevernoirske vlade" umjesto iz Londona.

"U svakom slučaju je pobjeda", navela je ona.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније