Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

23. 09. 2019. 23:27 >> 23:23
2

BORIS DŽONSON TVRDI

Iran odgovoran za napade na Saudijsku Arabiju

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je Velika Britanija zaključila da je Iran odgovoran za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i da će London razmotriti učešće u američkom projektu jačanja odbrambenih kapaciteta ultrakonzervativnog zalivskog kraljevstva.

Džonson je, ipak, dodao i da će Velika Britanija sa saveznicima raditi na "deeskalaciji" napetosti na Bliskom istoku koje su u porastu otkako su 14. septembra dronovima i krstarećim raketama napadnuti naftno polje i najveća svjetska rafinerija nafte.

Velika Britanija do sada nije nikoga okrivljavala za taj napad. Rijad i Vašington tvrde da je odgovoran Iran.

Britanski premijer je novinarima koji s njim putuju u Njujork na zasjedanje Generalne skupštine UN sinoć rekao da sada "Velika Britanija s velikim stepenom vjerovatnoće odgovornim smatra Iran".

"Radićemo s našim američkim i evropskim prijateljima na odgovoru koji bi pokušao da deeskalira napetosti u regionu Zaliva", rekao je Džonson.

Džonson je naveo da će razgovarati s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem. On takođe ima zakazane razgovore s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Velika Britanija želi da bude "most između evropskih prijatelja i Amerikanaca kada je riječ o krizi u Zalivu", naveo je Džonson.

SAD i Evropa imaju značajne razlike u pristupu Iranu. Evropske zemlje, pa tako i Velika Britanija, i dalje se drže međunarodnog sporazuma kojim su ograničeni iranski nuklearni kapaciteti, ali je Tramp povukao SAD iz tog sporazuma.

Džonson je naveo potrebu za diplomatskim odgovorom na tenzije u Persijskom zalivu, ali i rekao da će London razmotriti svaki zahtjev za vojnu pomoć. Američka vlada je u petak objavila da će poslati dodatne vojnike i protivraketne sisteme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate u okviru "odbrambenog" angažovanja. Zvaničnici su rekli se vjerovatno radi o više stotina vojnika.

"To ćemo pratiti s pažnjom. I jasno je da ako budemo pozvani, bilo od Saudijaca ili Amerikanaca, da učestvujemo, razmotrićemo kako bismo mogli da budemo korisni. Razmotrićemo kako bismo mogli da budemo korisni, ako budemo pozvani, u zavisnosti od toga kakav je tačan plan", rekao je britanski premijer.

Iranski predsjednik Rohani je juče pozvao zapadne sile da bezbjednost Zaliva ostave u rukama regionalnih zemalja.

Jedan britanski zvaničnik je za Asošiejted pres rekao da tvrdnja jemenskih pobunjenika Huta da su oni odgovorni za napad na Saudijsku Arabiju "nije vjerodostojna", kao i da su na mjestu napada pronađeni ostaci krstarećih raketa iranske proizvodnje i da "nivo sofisticiranosti veoma čvrsto ukazuje na iransku umješanost". On, ipak, nije rekao da li London vjeruje da su projektili lansirani iz Irana.

Iran je negirao odgovornost i upozorio da će bilo kakav napad na tu zemlju za posljedicu imati "opšti rat".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније