Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: M.M ]

18. 08. 2019. 20:31   >>  20:25

NA PUTU DO LAMPEDUZE

Migranti skočili sa spasilačkog broda u more

Nekoliko migranata skočilo je danas u more sa spasilačkog broda španske organizacije Oupen arms, u pokušaju da se domogne ostrva Lampeduza u Italiji, čiji ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini nije dozvolio iskrcavanje 107 putnika s broda.

Osnivač humanitarne grupe Oupen arms Oskar Kemps objavio je snimak na kojem se vidi kako četiri migranta u pojasima za spasavanje plivaju ka Lampeduzi, poslije 17 dana koje su proveli na brodu. Kemps je rekao da je njegova organizacija "danima upozoravala" i da "očaj ima granice".

Članovi posade humanitarnog broda brzo su krenuli za njima kako bi ih vratili na brod.

Brod Oupen arms je danima usidren blizu Lampeduze, pošto Salvini, koji je i zamjenik premijera i lider antimigrantske Lige, odbija da dozvoli iskrcavanje spasenih migranata u Italiju i traži da njih prihvate druge zemlje Evropske unije.

Liga krivi migrante za kriminal, a njena i Salvinijeva popularnost raste.

Salvini je ranije danas rekao posadi broda da ide u Španiju i optužio grupu Oupen arms da i dalje drži usidren brod kod Lampeduze "samo da bi provocirala" njega i Italiju.

Kada je brod ušao u italijanske vode, na njemu je bilo 147 spasenih migranata. Prethodnih dana na Lampeduzu je prebačeno 40 migranata s tog broda, jer su bili stari, psihološki iscrpljeni ili maloljetnici, poslije čega ih je ostalo 107.

Španija je danas ponudila brodu svoju luku luku Algekiras, ali je grupa Oupen arms navela da bi bilo apsurdno da krene na još jedan dug put s migrantima, od kojih su mnogi na moru gotovo tri nedjelje.

Brod Oušn vajking kojim upravljaju dvije francuske humanitarne grupe, danima sa 356 spasenih migranata plovi između Malte i Lampeduze i malog italijanskog ostrva Linoza, čekajući da ga neko primi.

Salvini je obećao da će blokirati ulazak i tog broda u Italiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније