Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ RSE ]

16. 08. 2019. 09:05 >> 09:06

AVGANISTANSKA PRIČA

I dječaci žrtve prisilnih brakova

Mnogo se pisalo o avganistanskim djevojčicama koje su prisilno udate, ali bolna priča o kojoj malo Avganistanaca govori je da se i dječaci prisiljavaju na brak.

Muhamed Vali imao je samo 12 godina kada je njegova majka, udovica, započela ugovaranje njegovog vjenčanja s 24-godišnjom ženom iz njihovog sela u provinciji Gazni, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Ne želim da se oženim", sjeća se Muhamedova majka kako joj je sin govorio. "Samo želim da igram fudbal i kriket. Želim da idem u školu."

No, njegova je majka insistirala na braku kako bi se osigurala da ona i Valijeve dvije sestre tinejdžerke neće završiti na ulici kao prosijaci - što je mogućnost koje se plašila zbog lokalnih običaja za udovice koje nemaju muškog nasljednika.

"Otac ti je mrtav, a ti si mi jedini sin", prisjeća se da mu je govorila. "Ako budeš ubijen ili ti se nešto dogodi, sva naša imovina će se razdijeliti među ujacima. Sestre neće dobiti ništa."

"Moraš se oženiti", rekla je dok je molila sina da pristane.

"Moraš se uskoro vjenčati i morate imati vlastitog sina ili ćemo postati siromašni, bez ikakve imovine, a sestre se neće ništa pitati ma šta da im se dogodi."

Nerado, nakon što mu je majka takođe obećala da će se oženiti drugom suprugom po vlastitom izboru kad bude stariji, Muhamed je pristao na vjenčanje, od njega se tražio pristanak, da bi brak, po islamskom zakonu, bio valjan.

Siromašna porodica odricala se i štedjela da bi spremila bračni miraz koji je mladin otac zatražio za svoju kćer od dječaka koji je bio premlad za izdržavanje svoje porodice.

Muhamed Vali oženio se 8. decembra 2017, kada je imao 13 godina.

U roku od godinu dana rodilo se prvo dijete bračnog para - ali na razočaranje Valijeve majke, bila je to djevojčica.

Sada, ubrzo nakon navršene 15. godine i polaganja ispita iz 10. razreda, Vali očekuje da njegova 27-godišnja supruga u oktobru rodi njihovog prvog sina. Njegova majka je ushićena.

Šta je s dječacima?

Farzan Huseini, UNICEF-ov voditelj za zaštitu djece u zapadnom Avganistanu, kaže da nema tačnih podataka o tome koliko se dječaka u cijeloj zemlji vjenčava prije navršene 18. godine.

Kaže da je to zbog toga što su istraživanja i javne rasprave o maloljetničkom braku u Afganistanu gotovo isključivo fokusirana na probleme maloljetnih nevjesti.

"Činjenica je da o tome nije bilo dovoljno izvještaja", kaže Huseini o avganistanskim dječacima mladoženjama.

Dostupni podaci UNICEF-a sugerišu da se najmanje 15 odsto svih avganistanskih djevojčica udalo, odlukom svojih porodica, prije 16. godine.

Otprilike jedna trećina avganistanskih djevojčica stupile su u brak do 18. godine – što je zakonska definicija djeteta prema Zakonu o zaštiti djece koji je u martu, potpisom avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija, stupio na snagu.

Huseini kaže da nema sumnje da su maloljetne avganistanske mlade češće od dječaka mladoženja.

Ali u zemlji u kojoj 42 odsto domaćinstava obuhvaćenih istraživanjem ima barem jednog člana porodice koji je stupio u brak prije 18. godine života, neprilike avganistanskih dječaka mladoženja ostaju mučna i uglavnom neispričana priča, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније