Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 03. 2019. 14:19 >> 13:57
1

AMBASADA UAE

Godina tolerancije u Emiratima

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Kalif bin Zajed al Najan proglasio je 2019. kao "Godinu tolerancije" koja čini UAE globalnim glavnim gradom tolerancije i prihvatanja drugih.

"Ključni elementi 'Godine tolerancije' su produbljivanje vrijednosti tolerancije i otvorenosti u društvu i prihvatanje drugih, pretvaranje UAE u globalni glavni grad tolerancije, kulturna tolerancija, uvođenje zakona i politika koje za cilj imaju da šire kulturne, vjerske i socijalne vrijednosti tolerancije i promovisanje tolerancije i prihvatanje drugih kroz ciljane medijske inicijative", navode u saopštenju.

To proglašavanje je, kako navode, nastavak politike, pristupa i stila pokojnog šeika Zajed Bin Sultan Al Najana, osnivača UAE i osnivača unije.

"On je postavio vrijednosti tolerancije, otvorenosti, jednakosti, prihvatanja drugih, otvorenosti i mira u UAE društvu, tako da su ove vrijednosti duboko ukorijenjene u svakom UAE državljaninu i praktikuju se svakodnevno od strane vladara države, državljana i stanovnika UAE, a to se može primijetiti kroz tolerantno ponašanje, uvjerenja i način života i kulture", dodaju u saopštenju.

Ističu da će politika UAE ostati ikona tolerancije i ljudskih vrijednosti civilizacije.

"U jednoj od najvažnijih globalnih inicijativa za otvaranje nove stranice i obnavljanja odnosa izmeđju hriščanstva i islama, UAE su pokazale svoje vrijednosti, otvorenu politiku i tolerantan pristup, sastavljajuci dva od najvecih vjerskih simbola na svijetu, na istorijskom bratskom sastanku", ističu u saopštenju.

Podsjećaju da su Papa Franjo i šeik Al-Azhar, Ahmed Al-Tayeb, 3. februara dovedeni u UAE da održe "humani bratski sastanak" u glavnom gradu Emirata, Abu Dabiju, gdje je Abu Dabi, kako navode, zaslužio da se nazove "glavnim gradom tolerancije".

"Ova inicijativa je reflektovala vrijednosti tolerancije koja je zaslužna za prošlost i budućnost Emirata i koja je došla iz zajedničkih napora i UAE i Vatikana da izgrade mostove međuvjerskog dijaloga, koje UAE i Vatikan streme da ostvare. Sa druge strane, UAE danas imaju mnogo crkava i hramova koji omogućavaju pojedincima da praktikuju svoje vjerske rituale, postuju međunarodne inicijative koje su osnova sigurnosti i svjetskog mira, čineći Emirate globalnim predvodnikom tolerancije i zaštite sloboda", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније