Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

09. 03. 2019. 11:38 >> 11:03

NAKON IZBORA

Ekstremnoj desnici duplo više mjesta u EU parlamentu

Stranke krajnje desnice trebalo bi da udvostruče broj mjesta na izborima za Evropski parlament u maju, a konzervativne i socijaldemokratske stranke suočavaju se sa velikim gubicima, pokazuje nova anketa koju je danas objavio njemački list Bild.

Gubitak podrške vodećim strankama, znači da one možda neće biti sposobne da formiraju veliku koaliciju u parlamentu, poput one koja vlada Njemačkom, pokazuje anketa sprovedena krajem februara i početkom marta na uzorku od 9500 osoba u šest država.

Anketa pokazuje da će krajnje desna Evropa nacija i sloboda, koja uključuje austrijsku stranku FPO i stranku Nacionalni front Marin Le Pen u Francuskoj, vjerovatno dobiti 67 mjesta, u poređenju sa sadašnjih 37.

Stranke krajnje desnice popele su se na vrh u tri od šest zemalja u kojima je ispitivanje sprovedeno - Francuskoj, Italiji i Poljskoj, prenosi Bild.

Pomak udesno nastavlja da raste i na evropskm nivou

Konzervativni i lijevo orijentirani politički čelnici, pripremaju se na velike dobitke desničarskih stranaka na izborima u maju. Takođe su izrazili zabrinutost zbog obećanja bivšeg stratega Donalda Trumpa Stiva Banona, da će pomoći ujedinjenju krajnje desnice uoči izbora.

Anketa pokazuje duboku skepsu u pogledu etabliranih vodećih stranaka i nagovještava da pomak udesno koji je zahvatio Evropu proteklih godina, nastavlja da raste i na evropskom nivou.

Očekuje se da će konzervativna Evropska narodna stranka (EPP), koja uključuje hršćanske demokrate Angele Merkel, izgubiti 43 mjesta i tako dobiti 174 mjesta, a da će Napredni savez socijalista i demokrata (S&P) izgubiti 45 mjesta i pasti na 141 poslanično mjesto.

Prema rezultatima ankete, Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) dobio bi 33 mjesta i imao 101, dok bi Evropski zeleni (EFA) izgubili osam mjesta i imali 44 poslanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније