Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: M.L.B.

06. 03. 2019. 23:09 >> 22:34

15 GODINA ZATVORA

Britanac osuđen za planiranje napada u Londonu

Britanski sud osudio je danas na najmanje 15 godina zatvora Britanca preobraćenog u islam zbog planiranja napada kombijem u londonskom Oksford stritu.

Osuđeni Luis Ladlou ranije se izjasnio krivim za pripremanje terorističkih akata i prikupljanje sredstava za Islamsku državu.

Policija je iscijepane planove napada pronašla u kanti za smeće. Tužioci tvrde da je 27-ogodišnji Ladlou napisao da je Oksford strit "idealna" meta jer se "može ubiti skoro 100 ljudi".

Ladlou je imao i spisak "potencijalnih meta" među kojima su i muzej voštanih figura Madam Tiso, katedrala svetog Pavla i šiitski hram u istočnom Londonu.

Tužilaštvo je navelo da je Ladlou u februaru prošle godine pokušao da ode na Filipine i pridruži se ekstremistima Islamske države, ali da ga je policija zaustavila na aerodromu Hitrou. Potom je, kako navode tužioci, počeo s planiranjem napada u Londonu i navodno na Fejsbuku napravio stranicu preko koje je prikupljao novac za ekstremiste na Filipinima.

Ladlou je uhapšen u aprilu 2018. i optužen za planiranje napada. Na sudu je tvrdio da je jedan ekstremista s Filipina prisilio da izvede napad.

Međutim, sudija je naveo da je Ladlouova posvećenost "nasilnom ekstremizmu veoma duboka" i osudio ga na doživotnu kaznu. Prvih 15 godina osuđenik neće imati pravo da traži uslovni otpust.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније