Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

04. 03. 2019. 09:53 >> 09:20

BEZ EPILOGA

Slučaj Skripalj – godinu kasnije

Tačno prije godinu, dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka pronađeni bez svijesti u gradu Solsberiju. Još nema epiloga iako je prošla godina od optužbi, diplomatskog rata, i sankcija između Zapada i Rusije, piše "Dojče vele".


Jednog jutra sredinom februara je na katedrali u Solsberiju osvanula ogromna ruska zastava. Neko se sigurno, zaštićen tamom, popeo na skelu na ovom srednjevjekovnom zdanju koje je zaštitini znak grada, i istakao ogromno bijelo-plavo-crveno platno.

„Hvala Bogu da su je u međuvremenu sklonili“, kazao je Džon Glen, konzervativni poslanik iz ovog grada na jugu Engleske. „Kakva glupa šala kojom se podsjeća na grozne događaje koje je Solsberi prošle godine morao da preživi.“

Upletenost Rusije u ove „grozne događaje“ je iz ugla britanske vlade očiglednija nego ova ogromna zastava. Posljedice se tako osjećaju i danas, a još uvijek nijesu razjašnjeni svi detalji.

Dvije osobe bez svijesti i jedan trag

Pre tačno godinu dana, 4. marta 2018, na klupi u parku pronađeni su čovjek i žena bez svesti. Ubrzo se saznalo da je riječ o ruskom dvostrukom agentu Sergeju Skripalju i njegovoj kćerki Juliji. Skoro isto toliko brzo se saznalo da su otrovani i to nervnim bojnim otrovom – novičok.

Zbog toga je trag vodio ka Skripaljevoj domovini Rusiji, gdje je ovaj špijun, zbog odavanja državnih tajni, pao u nemilost. Osam dana kasnije je premijerka Velike Britanije Tereza Mej pred parlamentom rekla da iza napada „vrlo vjerovatno“ stoji Rusija.

Skripaljevi su u bolnici povratili snagu. Četiri mjeseca nakon napada jedan britanski par je u okolini Solsberija pronašao flašu u kojoj je najvjerovatnije transportovan otrovni gas. Oboje su došli u kontakt sa otrovom, žena je umrla, a muškarac oslijepio.

Zatrovana diplomatija

Dok su se Sergej i Julija Skripalj još borili za život, eskalirala je politička kriza. Dva dana nakon napada je tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio da ne želi ni na koga da upire prstom, ali je uprkos tome Rusiju nazvao „zlom i destruktivnom silom“. Ambasadori su primili diplomatske note, postavili su se ultimatumi i sa obje strane su protjerane desetine diplomata.

Desetine zapadnih zemalja su stale uz Veliku Britaniju i odlučile se na iste korake. U septembru je London još zaoštrio ton. Ben Valas, državni sekretar za bezbjednost, kazao je da je odgovornost „na kraju krajeva“ na šefu države Putinu lično jer njegova vlast „kontroliše, finansira i rukovodi tajnom službom“.

Potraga za počiniocima

Prvi talas političkih reakcija se već bio primirio, kada je došlo do pomaka u istrazi. Početkom septembra je britansko pravosuđe podiglo optužnicu protiv dvojice muškaraca, za kojima je na kraju izdata potjernica na evropskom nivou. Uz to je Velika Britanija objavila nekoliko snimaka nadzornih kamera, kao i imena pod kojima su ovi muškarci ušli u zemlju. Predsjednik Putin je predložio da je najbolje da oba privatna lica koja su poznata vlastima, sama objasne šta su radili. U jednoj emisiji državne ruske televizije RT su izjavili da su u Solsberi išli kao turisti.

Mjesec nakon što je objavljena optužnica, istraživački portal Belingket je objavio pravi identitet muškaraca. Ispostavilo se da su obojica tajni agenti ruske vojne tajne službe GRU. Belingket je rekonstruisao kako su Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga, pod lažnim imenima, doputovali u Veliku Britaniju. Rusija je pak odbacila krivicu.

SAD su u jesen pooštrile sankcije protiv Rusije – prije svega zbog miješanja u izbornu kampanju 2016, ali i eksplicitno zbog slučaja Skripalj. Ruski predsjednik Vladimir Putin je na Samitu G20 u Argentini osudio „opake“ sankcije te ponovo odbacio odgovornost Rusije za trovanje. Evropska unija je u januaru na listu sankcionisanih osoba stavila vodeće ličnosti ruske vojne tajne službe GRU i obojicu navodnih napadača.

Prvi zvanični diplomatski razgovori između Velike Britanije i Rusije, nakon 11 mjeseci, dogodili su se nedavno na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti. Ubrzo nakon toga, Belingket je predstavio nova saznanja o mogućoj osumnjičenoj trećoj osobi Denisu Sergejevu. Sergejev je takođe oficir vojne tajne službe koji se dovodi u vezu sa napadom bojnim otrovom u Bugarskoj. Rusija kao i ranije odbacuje krivicu.

Više jasnoće u vezi sa nervnim bojnim otrovom

Godinu dana nakon napada na Sergeja i Juliju Skripalj, ni politička ni kriminalistička obrada slučaja nije zaključena. Međutim, slučaj je doprinuo fundamentalnoj promjeni u kontroli hemijskog oružja. Organizacija za zabranu hemijskog oružja je u junu od svojih država članica dobila još veća ovlašćenja.

Inspektori su ranije smjeli da provjere samo da li je bilo upotrebe hemijskih agenasa, a ne i ko ih je upotrebio – to je trebalo da obezbjedi apsolutnu političku neutralnost istražitelja. Međutim, u slučaju razornih napada u ratu u Siriji to je imalo za posljedicu da počinioci nijesu mogli biti pozvani na odgovornost. Sada bi inspektorima trebalo dozvoliti da prate tragove koji omogućavaju da se izvuku zaključci o počiniocu.

No, upitno je da li bi reforma ove organizacije, i da se dogodila ranije, spriječila trovanje Skripalja. Jer, Rusija nije dala ovlašćenja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније