Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

15. 01. 2019. 21:04   >>  21:03 3

"NAJVEĆI PORAZ VLADE"

Britanski parlament odbacio predlog o razlazu sa EU

Donji dom britanskog Parlamenta odbacio je ubjedljivom većinom predlog dogovora o Bregzitu, koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Evropskom unijom.

Protiv predloženog sporazuma o Bregzitu glasalo je 432 poslanika, a za je bilo 202.

Kako prenosi BBC, to je najveći poraz vlade u istoriji.

Poslanici iz grupe koja je za EU kao i one koja je za Bregzit odbacili su molbe premijerke Tereze Mej da podrže sporazum koji je njena vlada postigla sa EU u novembru, i da taku realizuju odluku građana na referendumu u junu 2016. godine da napuste Uniju.

Taj poraz je ostavio vođstvo Tereze Mej nesigurnim.

Mej: Želim da odemo sa postignutim sporazumom

Mej je rekla da će njena vlada nastaviti debatu o Bregzitu na konstruktivan način.

"Moramo se fokusirati na ideje o kojima se može postići dogovor. Predložićemo realistične ideje EU. Ne želim da budem pasivna".

Ona je dodala da će nastojati da Britanija izađe iz EU na regularan način.

"Želim da odemo sa postignutim sporazumom", naglasila je Mej, dodajući da će u ponedjeljak saopštiti na koji način nastaviti dalje Bregzit.

"Želim da poručim onima koji su glasali za izlazak Britanije iz EU da je moja dužnost osiguram ispunjenje njihove volje. Svi poslanici treba da slušaju glas britanskih građana," dodala je Mej, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vođa opoziciononih Laburista Džeremi Korbin zatražio je glasanje o povjerenju vladi, a premijerka je rekla da će rasprava moći da se vodi u srijedu.

Korbin je rekao da će glasanje o povjerenju vladi dozvoliti Paralmentu da "da svoju presudu o čistoj nesposobnosti ove vlade".

"Ovo je najveći poraz od 1920-ih", dodao je Korbin. On je istakao da se sada mora isključiti bilo kakva mogućnost Bregzita bez sporazuma.

Ako se sporazum o Bregzitu ne ratifikuje u britanskom parlamentu Veliku Britaniju čeka neorganizovan izlaz iz EU, sa potencijalno burnim ekonomskim i socijalnim posljedicama.

Velika Britanija treba da napusti EU 29. marta.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније