Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 01. 2019. 20:44 >> 20:15

OBNOVA DIJALOGA

Makron zove Francuze na veliku nacionalnu debatu

Predsjednik Francuske Emanuel Makron sjutra će uputiti pismo Francuzima u kojem će ih pozvati na veliku nacionalnu debatu u cilju rješavanje krize sa pokretom "Žutih prsluka" koja već dva mjeseca potresa vladu.

Posljednja okupljanja Francuza koji osuđuju poresku i socijalnu politiku vlade, juče su bila veća u odnosu na prethodne nedjelje.

Oko 84.000 ljudi okupilo se juče širom zemlje dok ih je prethodne subote bilo oko 50.000. Na protestima juče je zabilježeno manje nasilja.

"Siguran sam da će Makron naći riječi kako bi mogao da se obnovi dijalog tokom debate", izjavio je ministar za odnose s parlamentom Mark Fesno.

Francuski predsjednik je obećao tu debatu u decembru pored raznih ustupaka kako bi odgovorio na nezadovoljstvo građana.

Makron će u pismu građanima pozvati Francuze da iskoriste priliku za dijalog, a u utorak će boraviti u Normandiji gdje će zvanično početi debata.

Debata će imati četiri teme, a to su kupovna moć, porez, demokratija i životna sredina.

Sve stranke su takođe pozvane na debatu koja će trajati nekoliko nedjelja, ali su već neke stranke a i pojedini "žuti prsluci" to osporili.

Premijer Francuske Eduar Filip sjutra bi trebalo da iznese detalje o tome.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније