Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

21. 12. 2018. 09:00 >> 08:36
3

OKO SIRIJE I DRUGIH PITANJA

Matis podnio ostavku zbog sukoba s Trampom

Ministar odbrane SAD-a Džejms Matis podnio je ostavku zbog sukoba s predsjednikom Donaldom Trampom oko naglog povlačenja američkih vojnika iz Sirije, poslije dvije godine njihovog dubokih neslaganja povodom uloge zemlje u svijetu.

Matis će funkciju napustiti do kraja februara poslije dvije turbulentne godine u kojima je nastojao da omekša i ublaži tvrde Trampove stavove.

"Imate pravo na ministra odbrane čija su gledišta bolje usklađena s vašim", napisao je šef Pentagona Trampu u pismu u kojem je podnio ostavku.

Matis je sinoć odnio pismo u Bijelu kuću i razgovarao s Trampom oko 45 minuta, navodi neimenovani američki zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da na sastanku Trampa i Matisa nije bilo sukobljavanja i da je bilo više razloga zbog kojih je ministar odbrane podnio ostavku, ali da je odluka o povlačenju vojnika iz Sirije kap koja je prelila čašu.

Matis u pismu nije naveo spor oko povlačenja iz Sirije, kao ni predloženo veliko smanjenje američkog prisustva u Avganistanu, oko čega se takođe ne slaže s Trampom.

Naveo je svoje "čvrsto uvjerenje" da je snaga SAD "neraskidivo povezana" sa savezima s drugim zemljama, što je izgleda u neskladu s Trampovom politikom "Prvo Amerika".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније