Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija; Objavila: J.B.Č. ]

16. 11. 2018. 14:46   >>  14:23

FRANCUSKA

Odobrena nova definicija za kilogram

Međunarodni sistem mjerenja danas je dobio nove definicije za kilogram i druge važne mjerne jedinice, prenosi agenciaj Anadolija (AA).

Na sastanku u Versaju u Francuskoj, zemlje članice Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) danas su glasale za odobravanje sveobuhvatnih promjena koje podstiču vitalne ljudske aktivnosti poput globalne trgovine i naučnih inovacija.

Naučnici su ranije redefinisali pojam mjerne jedinice mase kilograma putem matematičke konstante, za razliku od dosadašnjeg cilindričnog metalnog tega koji je služio kao bazna mjera.

Dosadašnja definicija kilograma uvedena je 1889. godine, kada je svijet prihvatio da čvrsti cilindar od legure platine i iridjuma predstavlja tačnu i baznu mjernu jedinicu kilograma. Riječ je o metalnom predmetu veličine loptice za golf, a strogo je čuvan u Međunarodnom birou za tegove i mjere u pariškom predgrađu Sevresu.

S obzirom na to da su naučnici utvrdili da cilindar gubi težinu, najvjerovatnije zbog plina koji se nalazio unutar cilindra prilikom njegove izrade, cilindar sada odlazi u penziju. Zamijeniće ga nova definiciju kilograma na bazi naučne formulacije, odnosno precizno postavljene matematičke konstante.

Zemlje su, također, jednoglasno odobrile nadogradnju tri druge važne jedinice: kelvina za temperaturu, ampera za jačinu električne struje i mola za količinu supstance.

Glasanje u Versaju bilo je praćeno gromoglasnim aplauzom nakon što je svaka od zemalja članica govorila da, kada su ih pitali za njihovu odluku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније