Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug, Objavila: R.P. ]

16. 10. 2018. 21:27 >> 21:12

SAMIT U BRISELU

EU priprema "plan B" za Bregzit

Lideri zemlja EU sastaće se sjutra na samitu u Briselu kako bi još jednom procjenili situaciju i napredak oko pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Iako je samit najavljivan kao "trenutak istine" koji bi prethodio novembarskoj finalizaciji sporazuma o razdruživanju, iz Brisela poručuju da ipak "nisu tu gde su želeli da budu". Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je u svom pozivu EU liderima najavio da će prva tema dvodnevnog samita EU lidera u srijedu uveče biti pitanje Bregizta.

Planirano je da se prvi deo večeri poseveti prezentaciji britankse premijerke Tereze Mej o tome kakva je trenutna pozicija Londona u pregovorima i o tome kako ih nastaviti.

Tereza Mej bi zatim trebalo da napusti Evropski savjet, ostavljajući 27 lidera zemlja članica da razgovaraju o EU pozicijama u nastavku pregovora, ali i opcijama u slučaju da se dogovor o razlazu sa Velikom Britanijom ne postigne u očekivanom periodu.

”Željeli smo maksimalan napredak i rezultate koji bi doveli do dogovora u oktobru. Kako stvari stoje danas, pokazalo se da je komplikovanije nego što su neki možda očekivali. Ipak, trebalo bi da ostanemo puni nade i odlučnosti, pošto postoji dobra volja da nastavimo ove razgovore sa obje strane. Ali istovremeno i odgovorni jer moramo pripremiti EU za scenario bez dogovora, što je vjerovatnije nego ikad ranije", poručio je predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je dodao, da činjenica, da se EU priprema za scenario ”bez dogovora” ne smije uticati na to da se ne ulože svi napori da se dođe do najboljeg dogovora za sve strane. "Uijvek djeluje nemoguće dok se to ne uradi. Ne odustajmo”, poručio je Tusk.

On je za drugi dan samita najavio vraćanje uobičajnom dnevnom redu Evropskog savjeta koji će početi razgovorima sa predsjednikom Evropskog parlamenta, kao i premijerom Austrije, zemlje koja predsjedava EU do kraja godine. Teme drugog dana samita EU lidra biće migracije, unutrašnja bezbednost, spoljni poslovi.

”Naš cilj je da pošaljemo snažnu poruku o borbi protiv krijumčarenja, zaštiti naše spoljne granice i izgradnji saradnje sa zemljama porijekla i tranzita. Na unutrašnjem bezbjednosnom frontu, moramo ojačati našu otpornost i našu odlučnost, posebno kada je u pitanju sajber sigurnost”, najavio je Tusk.

On je dodao da će u četvrtak EU lideri tokom radnog ručka razgovarati o reformama Evropske monetarne unije i ekonomskim perspektivama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније