Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Tanjug/Novosti ]

01. 09. 2018. 21:25 >> 23:07
2

POSLJEDNJA POŠTA

Obama: Mekejn otjelotvorenje najboljeg u Americi

Bivši američki predsjednici Barak Obama i Džordž Buš predvodili su više hiljada ljudi koji su došli da odaju posljednju poštu preminulom senatoru Džonu Mekejnu, u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu.

"Došli smo da odamo počast izuzetnom čovjeku, ratniku, državniku i patrioti koji je bio otjelotvorenje svega što je najbolje u Americi", rekao je Obama.

Mekejn je bio konzervativni senator, naveo je Obama, ali je, kako je rekao, razumio da neki principi nadilaze politiku, da neke vrijednosti nadilaze partiju, prenosi AP.

"On nas je učinio boljim predsjednicima", rekao je Obama koji je 2008.  bio Mekejnov protivkandidat na predsjedničkim izborima u SAD.

Bivši predsjednik Džordž Buš, koji je 2000. pobijedio Mekejna na unutarstranačkim izborima republikanaca, pohvalio je Mekejnovu "kombinaciju hrabrosti i pristojnosti", ističući da je prezirao zloupotrebu vlasti.

Mekejnova ćerka Megan se prva obratila prisutnima.

"Amerika Džona Mekejna nema potrebe da bude učinjena ponovo velikom zato što je Amerika uvijek velika", rekla je Mekejnova ćerka.

Američki predsjednik Donald Tramp nije pozvan na službu u vašingtonskoj Nacionalnoj katedrali, gdje su, ipak, prisutni njegova kćerka i zet, Ivanka Tramp i Džared Kušner, koji su savjetnici u Bijeloj kući, kao i drugi članovi Trampove administracije.

Mekejnova porodica jasno je stavila do znanja da ne želi Trampa ni na jednom komemoratovnom skupu u zemlji, koji traju već pet dana, jer je Tramp često kritikovao senatora iz Arizone.

Netrpeljivost između Mekejna i Trampa počela je tokom kampanje za predsjednicke izbore 2016. kada je senator tvrdio da Tramp nije kadar za najvišu funkciju u SAD.

Potom je, ipak, podržao Trampovu nominaciju unutar partije, ali je podršku kasnije povukao. Tokom Trampovog mandata, Mekejn je često iskazivao neslaganje sa politikom Bijele kuće.

Među prisutnima na komemoraciji u Vašingtonu su i bivši američki potpredsjednik Džo Bajden, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, osnivač FedEksa Fred Smit, milijarder Ronald Perelman, ruski disident Vladimir Kara-Murza, glumac Voren Biti.

Mekejn je preminuo u 81. godini od tumora na mozgu, 25. avgusta. Biće sahranjen sjutra u pomorskoj akademiji u Anapolisu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније