Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr Objavila: P.B. ]

01. 09. 2018. 17:56 >> 17:41
1

OBRED U KATEDRALI

Posljednji javni oproštaj od Džona Mekejna

Sjedinjene američke države organizuju danas u katedrali u Vašingtonu nacionalni ispraćaj Džona Mekejna, "američkog junaka", nakon sedmodnevnog odavanja počasti na kojem je bio zapažen izostanak predsjednika Donalda Trampa.

Bivši demokratski predsjednik Barak Obama i njegov prethodnik Džordž V. Buš govoriće na ispraćaju bivšem republikanskom senatoru i ratnom zarobljeniku u Vijetnamu poznatom po svom nekonformizmu i sposobnosti da ruši političke predrasude.

Raspored odavanja počasti tokom sedam dana isplanirao je sam Džon Mekejn. Umro je 25. avgusta u 81. godini, u svojoj državi Arizoni, nakon jednogodišnje borbe sa tumorom mozga.

Prije smrti je rekao da ne želi da mu na ispraćaj dođu Tramp i Sara Palin, njegova potpredsjednička kandidatkinja na izgubljenim izborima 2008. za koju je u posljednjem poglavlju memoara rekao da žali što je izabrao.

Džon Mekejn je u očima svojih prijatelja, republikanaca i demokrata, bio simbol političke tradicije potpuno drukčije od Trampove.

"Američki junak", sin i unuk admirala, bio je zarobljen i mučen u Vijetnamskom ratu, a zatim je počeo 35-godišnju karijeru u Kongresu.

"Uprkos našim razlikama, zajednička nam je vjernost nečem višem, idealima za koje su se borili i žrtvovali čitavi naraštaji Amerikanaca i useljenika", rekao je o njemu Barak Obama koji će u subotu govoriti na ispraćaju.

Donald Trump danas neće doći u katedralu glavnog grada. Poslaće svoje najbliže saradnike, generala Džoha Kelija, ministra odbrane Džima Matiza i svog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona.

Bivši državni sekretar Henri Kisindžer (94) i Mekejnove kolege u parlamentu takođe će govoriti na svečanosti koja počinje u 16 sati po srednjoevropskom vremenu u katedrali u Vašingtonu, sjedištu biskupije i jednoj od najvećih vjerskih zdanja u zemlji.

Američki Kongres juče je odao počast senatoru Mekejnu, sjećajući ga se kao istrajnog borca za svoje ideale, koji nikada nije izgubio smisao za humor i sposobnost nadahnjivanja drugih.

Među 10 000 osoba koji su u Kongresu odali počast Mekejnu bila je i njegova 106-godišnja majka Roberta Mekejn koja se, u kolicima, među prvima u petak na Kapitolu poklonila pred sinovljevim odrom, jednako jaka kao kada je prije pedeset godina saznala da je avion sa njenim "Džonijem" srušen u Vijetnamu i kada je prvi put mislila da ga je izgubila.

Današnji obred u katedrali biće posljednji javni oproštaj od Džona Mekejna koji će biti sahranjen sjutra u Anapolisu, nedaleko od Vašingtona, u prisustvu članova porodice i prijatelja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније