Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

19. 05. 2018. 21:33 >> 21:28

TOKOM POSJETE BALKANU

Dojave o atentatu na Erdogana

Obavještajne agencije dobile su dojavu da bi na predsjednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, mogao da bude izvršen atentat.

U dojavi se navodi da bi na Erdogana mogao da bude izvršen atentat tokom posjete balkanskim zemljama, prenosi Avaz.

Erdogan sjutra dolazi u radnu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH), a održaće i predizborni skup u Zetri na kojem bi moglo da bude prisutno od deset do 15 hiljada Turaka.

Turskim obavještajnim agencijama dojavljeno je da osobe turskog porekla pripremaju atentat na predsjednika. Navodno je dojava došla od grupe turskih državljana koji žive u Skoplju.

Trenutno su u toku detaljne obavještajne aktivnosti, a nema nikakvih detalja.

Pristalice Erdogana kreću prema BiH

Veliki broj pristalica turske vladajuće stranke AKP i njenog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana stiže u BiH na sjutrašnji predizborni miting.

Kako prenosi Dojče vele (DW), odlaskom u Sarajevo oni žele da potvrde ispravnost Erdoganove politike.

Junski izbori u Turskoj prvi su od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlašćenja predsjedniku, piše DW i dodaje da obraćanje Erdogana na skupu u Sarajevu pred 20 hiljada ljudi, organizatori ne nazivaju predizbornim, iako sve ukazuje da će to biti.

“Evropski Turci”, kako se često čuje u njemačkim medijima kada se govori o Turcima koji žive i rade u Evropi, uglavnom su uz AKP i Erdogana.

Prethodno je Unija evropsko-turskih demokrata (UETD), koja se smatra "produženom rukom" AKP, saopštila da će oko dvije hiljade Turaka iz Austrije otputovati u Sarajevo na Erdoganov predizborni skup.

"Polazimo od toga da će do dvije hiljade ljudi zbog ovog događaja otputovati iz Austrije", rekao je generalni sekretar UETD-a, Bilet Bilgi.

On je objasnio da će mnogi privatnim vozilima, ali i iznajmljenim autobusima krenuti u Bosnu.

Cijelu akciju finansiraju sponzori, prije svega preduzeća.

Sarajevo će biti zamjena za održavanje predizbornog skupa na evropskom tlu, pošto su Njemačka i Austrija zabranile održavanje turskih predizbornih manifestacija na svojoj teritoriji.

Dijaspora je važna na sljedećim izborima u Turskoj, pošto samo u Njemačkoj ima oko 1,5 miliona osoba koje imaju pravo glasa na turskim izborima, a u Austriji 110 hiljada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније