Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2018. 21:20 >> 21:13

MAKRON IZJAVIO

Zajedno da radimo na novom sporazumu s Iranom

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je večeras u Vašingtonu da sa američkim kolegom Donaldom Trampom želi da radi na novom dugoročnom nuklearnom sporazumu sa Iranom.

"Nemamo iste početne stavove o tome ali smo imali veoma temeljan razgovor o tom pitanju", rekao je Makron na zajedničkkoj konferenciji s Trampom i dodao da želi da njih dvojica "zajedno rade na novom dugoročnom sporazumu".

Tramp je prije sastanka ponovio raniji stav da je nuklearni sporazum s Iranom katastrofalan i zaprijetio je Iranu da će snositi posljedice ako nastavi svoj nuklearni program.

Američki predsjednik je poslije sastanka rekao bi novi sporazum sa Iranom trebalo da bude na "čvrstim osnovama".

Iranski nuklearni program je jedna od tema o kojoj se predsjednici SAD i Francuske ne slažu. Tramp želi da izađe iz tog sporazuma, a odluku o tome treba da donese do 12. maja.

Makron je prije posjete SAD rekao da će pokušati da ubijedi Trampa da ne odustane od tog sporazuma koji su u julu 2015. godine postigli šest velikih sila i Iran.

"Naš zajednički cilj je izbjeći eskalaciju sukoba i širenje nuklearnog programa u regionu. Pitanje je koji je najbolji put za to", rekao je Makron koji je prije dolaska u Vašington u jednom intervjuu odsječno rekao da ne postoji "plan B" u sprečavanju Irana da proizvede atomsku bombu.

Makron će sjutra u nastavku posjete Vašingtonu održati govor u Kongresu i obratiće se studentima.

Iran upozorio da će napustiti nuklearni sporazum ako to učine SAD

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif upozorio je večeras američku adminsitraciju da ukoliko odustane od iranskog nuklearnog sporazuma to bi moglo da ugrozi predstojeće pregovore sa Sjevernom Korejom o istom pitanju, jer bi SAD pokazale da ne drže obećanja.

Zarif je u izjaviji agenciji AP rekao da ukoliko američki predsjednik Donald Tramp odluči da izadje iz sporazuma, Iran će najvjerovatnije isto napustiti sporazum koji su u julu 2015. godine postigle šest velikih sila - SAD, Francuska, Kina, Rusija, Njemačka i Velika Britanija sa Iranom.

Prema njegovim riječima, ako bi Iran napustio sporazum to bi značilo da više nema obaveze i da bi mogao da nastavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније