Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

06. 03. 2018. 14:44 >> 14:45
1

DOGOVOREN SAMIT SUSJEDA

Pjongjang spreman na prekid nuklearnih proba

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un složio se da održi samit sa južnokorejskim predsjednikom idućeg mjeseca i da uvede moratorijum na nuklearne i raketne probe ukoliko njegova zemlja održi razgovore sa SAD, rekao je danas šef južnokorejske delegacije poslije povratka sa razgovora u Pjongjangu.

Dvije Koreje su se na razgovorima dogovorile da održe samit na njihovoj granici krajem aprila i da otvore hitnu liniju komunikacije izmedju vođa dvije zemlje, objavio je danas Čung Eui-jong, šef južnokorejske delegacije koja je u Pjongjangu razgovarala s Kim Džong Unom, nekoliko sati po povratku u Seul.

Samit će se održati u selu Panmundžom, u sredini Demilitarizovane zone koja dijeli dvije Koreje, rekao je Čung Eui-jong, savjetnik za nacionalnu bezbjednost južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina. On je rekao da je dogovoreno da prije samita predsjednici Kim Džong Un i Mun Džae-in razgovaraju telefonom.

Sjevernokorejski zvaničnici takođe su jasno rekli da Sjevernoj Koreji neće biti potrebno da zadrži svoje nuklearno oružje ukoliko se vojne prijetnje protiv zemlje riješe i ukoliko dobije bezbjednosne garancije.

Pjongjang je obećao da će suspendovati svoje nuklearne i raketne probe tokom međukorejskog dijaloga.

Sjeverna Koreja je takođe pristala da uvede moratorijum na nuklearne i raketne probe ako održi pregovore sa SAD.

Južnokorejski izaslanik rekao je danas novinarima da je Sjeverna Koreja rekla da je spremna da ima "otvorene" razgovore sa SAD o temama koje se odnose na potencijalno ukidanje nuklearnog oružja i normalizaciju odnosa između Pjongjanga i Vašingtona.

Rekao je da je Sjeverna Koreja takođe obećala da ne koristi ni konvencionalno ni nuklearno oružje protiv Južne Koreje.

On je dao ovu izjavu poslije povratka visoke desetočlane južnokorejske delegacije iz posjete Sjevernoj Koreji tokom koje su razgovarli sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom.

Dvije Koreje preduzimaju korake da poprave veze nategnute poslije sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih testova od kada je iz Sjevera potekla inicijativa da učestvuje na nedavno završenim Zimskim Olimpijskim igrma u Pjongčangu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније