Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

03. 03. 2018. 14:14 >> 14:12
1

KINESKO MINISTARSTVO

Nove tarife prijetnja globalnoj trgovini

Globalna trgovina biće narušena ako druge zemlje budu pratile primjer SAD, ocijenilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo se oglasilo povodom najave američkog predsjednika, Donalda Trumpa da će uvesti nove tarife na uvoz čelika i aluminijuma radi zaštite proizvođača u SAD, prenosi B92.

Portparolka ministarstva, Hua Cunjing, iznijela je tu ocjenu na redovnom brifingu za medije dodajući da je, Liu He, glavni ekonomski savjetnik predsjednika, Xi Jinpinga, u četvrtak imao konstruktivan razgovor o ekonomskim pitanjima sa zvaničnicima SAD u Vašingtonu.

Trump je objavio da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, a na aluminijum deset. Mjere će biti na snazi duži vremenski period, a počeće da se primenjuju sledeće nedjelje.

Američki predsjednik je na Tviteru napisao da su "industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smiju više da iskorišćavaju Ameriku, njene radnike i kompanije", prenio je Glas Amerike.

Trump je na sastanku rekao da su trgovinski sporazum NAFTA i Svjetska trgovinska organizacija (STO) katastrofalni za SAD i da je "uspon Kine direktno povezan sa otvaranjem Svjetske trgovinske organziacije".

On nije objavio detalje koje će zemlje biti pogođene novim tarifama.

SAD je u 2017. godini skoro polovinu količine čelika uvezla iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika, dok je kineski čelik činio manje od dva odsto ukupnog američkog uvoza.

Evropska unija (EU) je, reagujući na tu najavu, saopštila da će odlučno izaći sa kontramjerama protiv SAD, nazvavši restrikcije u trgovini čelikom i aluminijumom "drastičnom intervencijom" kojom se štiti američka industrija.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније