Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

28. 01. 2018. 21:43 >> 21:10

TRŽIŠTE VALUTA

Kurs eura najviši u tri godine

Dolar je i ove sedmice oslabio u odnosu na druge valute i pao na novi najniži nivo u tri godine, usljed kontradiktornih komentara američkih vlasti i procjena da Fed neće biti jedina velika centralna banka koja zateže monetarnu politiku.

Kurs evropske prema američkoj valuti skočio je ove sedmice 1,6 odsto na 1,242 dolara, a polovibom sedmice probio se i iznad 1,25 dolara, prvi put nakon tri godine, prenosi SEEbiz.

Američka valuta oslabila i prema japanskoj, pa je njena cijena skliznula 1,9 odsto, na 108,6 jena, najniži nivo u četiri i po mjeseca.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ove sedmice potonuo 1,6 odsto na 89,1 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na novi najniži nivo od decembra 2014. godine od 88,43 boda.

Taj indeks oslabio je već šestu sedmicu zaredom, i to po najvećoj stopi još od juna prošle godine, što je posljedica očekivanja da američka centralna banka neće biti više jedina od velikih banaka u svijetu koja zaoštrava monetarnu politiku.

Fed je prošle godine povećao ključne kamatne stope u tri navrata po 0,25 procentnih bodova, dok su japanske i evropske monetarne vlasti vodile podsticajnu monetarnu politiku.

Očekuje se da će i ove godine Fed u dva do tri navrata povećati kamate, ali sada se procjenjuje i da će evropska i japanska centralna banka početi da ukidaju podsticajne mjere.

U srijedu se kurs eura prvi put u tri godine probio i iznad nivoa od 1,25 dolara. Pritisak na dolar uslijedio je nakon što je američki ministar finansija, Steven Mnučin, kazao da je slabi dolar očigledno dobar, jer se to odnosi na trgovinu i mogućnosti.

Analitičari kažu da se ne mogu sjetiti kada je neki američki ministar finansija tako otvoreno zagovarao slabljenje dolara. Neki smatraju da je to samo pritisak američke vlade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније