Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2018. 16:41   >>  16:31

U ŠEST MJESECI

Dolar dostigao rekordnu vrijednost

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, pete zaredom, i dostigla najviši nivo u šest mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice ojačao je 0,4 odsto, na 94,17 bodova, a u jednom trenutku dostigao je 94,24 boda, najviši nivo od sredine novembra prošle godine, navodi Hrportfolio.

Cijena američke valute prema japanskoj pala je 1,3 odsto, na 109,40 jena.

Američka valuta ojačala je u odnosu na evropsku, pa je kurs eura pao jedan odsto na 1,1650 dolara, najniži nivo u šest mjeseci.

Polovinom sedmice činilo se da je trend uspona dolara zaustavljen, jer je zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke centralne banke pokazao da Fed neće žuriti s povećanjem kamata.

Taj zapisnik pokazao je da većina čelnika Feda uskoro očekuje još jedno povećanje kamata, ako izgledi za američku ekonomiju ostanu nenarušeni, pri čemu mnogi od njih smatraju da nema pregrijavanja tržišta rada.

Fed je već jednom ove godine, u martu, povećao ključne kamatne stope, a zapisnik je pokazao da su čelnici centralne banke podijeljeni po pitanju hoće li se u ovoj godini kamate povećati još dva ili tri puta.

Većina analitičara smatra da iduće povećanje kamata slijedi već u junu, ali da će Fed kamate nastaviti povećavati postupno, ne prebrzo.

Uprkos tome, jačanje dolara prema korpi valuta nastavljeno je i zbog slabosti eura, koji je pod pritiskom zbog neizvjesne političke situacije u Evropi, posebno u Italiji i Španiji.

Najnoviji makroekonomski pokazatelji sugerišu na usporavanje aktivnosti u ekonomiji eurozone i prigušuju očekivanja vezana za vremenski okvir u kojem bi Evropska centralnabanka (ECB) mogla povećati kamatne stope.

Zbog toga je euro prema dolaru oslabio šestu sedmicu zaredom, što je najduži period uzastopnog pada njegove cijene od januara 2015. godine.

"Nastavljaju se deprecijacijski pritisci na euro, budući da se povećava razlika u prinosima između italijanskih i njemačkih državnih obveznica", kazao je valutni analitičar u banci Societe Generale, Alvin Tan.

Krajem sedmice dolarov indeks dodatno je ojačao, jer su se zbog oštrog pada cijena nafte pod pritiskom našle valute onih zemalja čije ekonomije znatno zavise o izvozu nafte i rude, kao što su kanadski i australijski dolar.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније