Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 12. 2017. 12:11 >> 11:38

OKO SJEVERNE KOREJE

Kina zove na smanjenje tenzija

Kina pozvala sve države za smanjenje tenzija nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da su nove sankcije koje su joj uvele UN akt rata.

 

 

 

Kako Rojters podsjeća, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je odlučio da uvede nove sankcije Sjevernoj Koreji u petak zbog najnovijeg testa interkontinentalne balističke raket, pokušavajući tako da ograniči njen pristup rafiniranim naftnim derivatima i sirovoj nafti i njenu zaradu od radnika u inostranstvu.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da je rezolucija prikladno pojačala sankcije ali da nije osmišljena kako bi pogodila obične građane, normalnu ekonomsku razmjenu i saradnju.

"U trenutnoj situaciji mi pozivamo sve zemlje da umanje tenzije i da ulože proaktivne i konstruktivne napore da umanje tenzije na poluostrvu i da ispravno riješe to pitanje" rekla je ona novinarima u Pekingu.

Kako je britanska agencija ranije prenijela, Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je u nedjelju da nove sankcije predstavljaju čin rata i potpuno su jednake uvođenju potpune ekonomske blokade ove zemlje, objavila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

"SAD koje su u potpunosti prestravljene našim ostvarenjem velikog istorijskog cilja kompletiranja nuklearnih snaga države, sve više mahnito povlače poteze kojima se nameću do sada najstrože sankcije i pritisak na našu zemlju. Dalje ćemo konsolidovati našu nuklearnu samoodbranu sa ciljem iskorjenjivanja američkih nuklearnih prijetnji, ucjena i neprijateljskih poteza tako što ćemo uspostaviti praktičnu ravnotežu snaga sa SAD", saopštilo je sjevernokorejsko ministarstvo.

Kako je prenio Rojters, analitičari za ovaj potez tvrde da bi mogao da ima značajan uticaj na već oslabljenu ekonomiju ove izolovane države. Rezolucija teži da zabrani gotovo 90 odsto izvoza naftnih derivata u Sjevernu Koreju ograničavajući ih na 500.000 barela godišnje i zahtjeva repatrijaciju Sjevernokorejaca koji rade u inostranstvu u roku od 12 mjeseci.

Nacrt rezolucije koju su izradile SAD, takođe predviđa smanjenje snabdijevanja Sjeverne Koreje sirovom naftom na 4 miliona barela godišnje. SAD, podsjeća agencija, pozivaju Kinu da ograniči snabdijevanje naftom svog susjeda i saveznika.

Rezolucija je prošla u savjetu sa svih 15 glasova "za", rekao je ambasador Japana pri UN, države koja ovog mjeseca predsedava Savjetom bezbjednosti.

Sjeverna Koreja je 29. novembra saopštila da je uspješno izvela test nove interkontinentalne balističke rakete kao i da ta raketa ima mogućnost da pogodi američko kopno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније