Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

01. 10. 2017. 08:59 >> 08:28

PREMIJER OBEĆAO

Irak će braniti Kurde od eventualnog napada

Premijer Iraka Hajder al-Abadi obećao je danas da će "braniti" građane Kurde od eventualnog napada, i to usred političke krize između centralne vlade i separatističkog regiona Kurdistana.

 

 

 

"Branićemo kurdske građane kao što ćemo braniti sve Iračane, i nećemo dozvoliti nikakav napad na njih", napisao je on na Tviteru.

Na pitanje AFP-a kakav to "napad" pominje, premijerov savjetnik koji je zatražio anonimnost je odgovorio da to može biti "i spoljni i unutrašnji" napad.

"Nećemo dozvoliti da vam se nanese šteta i dijelićemo s vama hljeb", poručio je šef vlade građanima Kurdima.Te poruke iračkog lidera dolaze na najave vojnih manevara.

Poslije Turske, i Iran planira zajedničke vojne manevre sa iračkom vojskom "duž zajedničke granice".Hadi al-Ameri, šef šiitske organizacije Badr, moćne paravojne grupe koju je podržao Teheran, govori o riziku od "građanskog rata" poslije referenduma Kurda.

Kriza između Bagdada i Kurdistana izbila je poslije referenduma o nezavisnosti održanog u ponedjeljak u autonomnom kurdskom regionu na sjeveru Iraka, okončanog masovnim "Da!" za nezavisnost od Iraka.

Bagdad je ocijenio da je to bilo protivzakonito i izrekao mjere odmazde, među kojima zatvaranje vazdušnog prostora za međunarodne letove preko Kurdistana.

To glasanje su osudile i Sjedinjene Države i susjedi Iraka - Iran, Sirija, Turska - u kojima takođe žive Kurdi.U petak je šiitska vjerska vlast u Iraku pozvala da se izbjegne "negativan uticaj na čvrste odnose" među raznim zajednicama u Iraku i "bilo šta što bi moglo štetiti nacionalnoj koheziji".

Ranije ove nedjelje, irački poslanici su zatražili od Abadija da pošalje vojsku u kurdska područja.Ali Abadi se o tome do sada nije ni oglasio. Abadi je opravdavao želju Bagdada da preuzme kontrolu nad svim iračkim naftnim postrojenjima.

"Cilj kontrole federalne vlade nad naftnim prihodima je da u potpunosti isplati plate zaposlenima u Kurdistanu i da spriječi da novac stigne u džepove korumpiranih".

Od 2014. Bagdad ne vraća Kurdistanu 17 odsto državnog budžeta, ili 12 milijardi dolara. Posljedice su se odmah osjetile pošto su ti transferi bili 80 odsto prihoda budžeta autonomnog regiona Kurda, a i plate, uključujući i pešmerskih boraca, bile su skresane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније