Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug/Beta ]

19. 09. 2017. 19:46 >> 19:16
5

TRAMP O SJEVERNOJ KOREJI

"Ugroze li nas, uništićemo ih potpuno"

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je na Generalnoj skupštini UN da želi harmoniju i prijateljstvo, ali je istakao da neki djelovi svijeta "idu dođavola".

On je dodao i da ne želi konflikt i sukobe, kao i da je Amerika vođena ishodima i rezultatima, a ne ideologijom. Dodao je i da će uvek Ameriku stavljati na prvo mjesto, a potom je i žestoko kritikovao režime u Sjevernoj Koreji i Iranu.

“Neki djelovi svijeta idu dođavola. Ako Amerika bude ugrožena, nećemo imati drugog izbora nego da potpuno uništimo Sjevernu Koreju. Kim Džong-un je raketaš u samoubilačkoj misiji. Sada je vrijeme da svi zajedno radimo da izolujemo Kima sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem. Suverene države moraju da budu osnova svjetskog poretka. Moramo da odbacimo prijetnje suverenitetu, od Ukrajine do Južnog kineskog mora. Očekujem da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država“, rekao je Tramp.

Prema njegovim riječima “otpadnički režimi su prijetnja svijetu“.

“Oni pomažu raširenim terorističkim mrežama. To su Sjeverna Koreja i Iran. Protivnicima SAD poručuju da će američka vojska postati jača nego ikada u istoriji“, naveo je Tramp.

Povodom Irana, Tramp je rekao da se radi o "ekonomski praznoj otpadničkoj državi čiji je jedini izvozni proizvod nasilje". Nuklearni sporazum sa Iranom Tramp je nazvao "sramnim" i dodao da svjetski lideri ne mogu da se drže tog sporazuma ako on omogućava nastavak iranskog nuklearnog programa.

Vlasti u Teheranu, koje je nazvao "ubilačkim režimom" i "korumpiranom diktaturom", pozvao je da prestanu da "podržavaju teroriste" i "destabilizuju Bliski istok".

U skladu sa "prvo Amerika" stavom, predsjednik SAD je naveo da će njegova zemlja "zauvijek biti prijatelj svijeta i posebno saveznika" ali da su Amerikanci primarna obaveza.

"Svi odgovorni lideri imaju obavezu da služe svojim građanima. Više ne možemo biti iskorišćavani ili ulaziti u jednostrane sporazume gdje SAD ne dobijaju ništa zauzvrat", rekao je Tramp.

On je naveo da "Amerika nikome ne nameće svoj način života" ali da je njemu Amerika na prvom mjestu "kao što bi i drugim političarima trebalo da budu njihove zemlje".

Tramp je krizu u Venecueli nazvao "neprihvatljivom" i izjavio da SAD "ne mogu samo da stoje po strani i gledaju". Venecuelansku vladu je nazvao "socijalističkom diktaturom".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније