Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug ]

12. 09. 2017. 21:59 >> 21:45

IZBORI U NJEMAČKOJ

"Kuc kuc" i borba za svaki glas

Njemačka je u jeku kampanje za izbore. Iako ankete pokazuju da neće biti promjena na vlasti, aktivisti stranke kancelarke Merkel biju bitku za svaki glas.

Oni jednostavnom metodom kucaju na vrata sopstvenih birača i tradicionalnih simpatizera konzervativaca. Prevelika opijenost izvjesnim uspjehom mogla bi da ''ulijeni'' birače zbog čega bi oni, uz moto ''mi ćemo ionako već pobijediti'' u nedjelju, 24. septembra mogli ostali kod svojih kuća, što bi moglo da bude neprijatno iznenađenje.

Upravo zato se u finalu kampanje, akcijom ''kuc-kuc'' želi izbjeći takva situacija, a mediji javljaju da je već pokucano na više od pola miliona vrata njemačkih birača, prije svega onih koji tradicionalno biraju demohrišćane.

Najvažnija ciljna grupa izborne borbe ''od vrata do vrata'' su zapravo sopstveni birači - i u partijskoj centrali Hrišćansko-demokratske unije (CDU) su vrjednovani izborni okruzi u kojima se sa velikom vjerovatnoćom biraju konzervativci, pa su upravo tamo i krenuli u akciju. ''U onim oblastima, gdje se primjenjuje kampanja ''kucanja'', izborno učešće može da bude povećano od tri do četiri odsto'', rekao je ekspert za izborne kampanje Simon Krušinski sa Univerziteta u Majncu i upozorio da se ne smije potcijeniti činjenica da je tik pred izbore i dalje veliki dio birača neodlučan.

I sama Merkelova je, tokom kampanje, jednom rekla da mnogi vjeruju da su izbori skoro već dobijeni, ali da ona ne misli tako i da zato njena CDU neće nikome pokloniti nijedan glas.

Slično, kao i Merkelova, reagovao je i generalni sekretar CDU Peter Tauber i najavio borbu do posljednje sekunde za povjerenje kod njemačkih građana. On je upozorio da su, do duše, ankete veoma dobre, ali da će izbori biti odlučeni tek 24. septembra u 18 sati, kada će biti zatvorena biračka mjesta za više od 60 miliona Njemaca, sa pravom glasa.

Demohrišćani, takođe, vode bitku i za glasače, koji glasaju pismom, a za koje analitičari vjeruju da bi odlučujuće mogli da utiču na ishod izbora. Broj onih, koji žele da glasaju putem pisma, povećava se, što se vidi i na primjerima malih gradova.

Tako je, recimo, u Gelzenkirćenu, malom gradu u velikoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija, već 24.000, od ukupno 180.000 birača, zatražilo mogućnost da glasa pismom.To je čak 5.000 ljudi više nego na prošlim izborima, pokazuje statistika.

Njemačka se nalazi u zenitu izborne kampanje, nad kojom se, kako kažu neki, nadvila sjenka dosade, a ankete pokazuju da će demohrišćani, CDU i njena ''sestrinska'' partija, bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), biti daleko ispred na prvom mjestu.

Za demohrišćane, CDU i CSU, glasalo bi prema posljednjim anketama preko 35,5 odsto, za Socijaldemokratsku partiju (SPD) Martina Šulca, ''izazivača'' Merkelove, svega 23, 5 odsto, za evroskeptike i desničare iz ''Alternative za Njemačku'' čak 11 odsto.

Za Ljevicu, nasljednicu bivših istočno-njemačkih komunista glasalo bi standardnih 11 odsto, za Zelene koje je nekada vodio bivši šef diplomatije Joška Fišer devet odsto i za liberale, takođe bivšeg šefa diplomatije Hansa-Ditriha Genšera, šest odsto, što bi ovoj partiji obezbijedilo ponovni povratak u Bundestag. Politička računica pokazuje da se bez Merkelove i protiv njene volje u Berlinu, poslije izbora, ne može formirati nijedna vlada.

Kako će, međutim, izgledati politički Berlin, otvoreno je pitanje, ali brojni analitičari ukazuju da, izgleda, neće biti promjena i da će Njemačkom i dalje vladati vlada ''velike koalicije'' između njenih demohrišćana i socijaldemokrata, Martina Šulca.

Špekuliše se, takođe, i omogućnosti stvaranja takozvane ''Jamajka koalicije'' u bojama zastave te ostrvske zemllje, koju bi činili demohrišćani (crni), zeleni (zeleni) i liberali (žuti).

Njemačka se ovih dana šareni od predizbornih plakata i širom zemlje nasmiješeni političari obećavaju najmoćnijoj evropskoj naciji mnogo toga - od demokratije i jačanja nacionalnog bića, preko boljih zarada, penzija i istih zdravstvenih usluga do rješavanja pitanja stranaca.

Ima i onih, koji uz prepoznatljivu sliku Lenjina sa crnim kačketom, nude ravnopravnost i životne vrijednosti po programu njemačke Marksističko-lenjinističke partije.

U ''vašaru'' predizbornih ponuda, ''začinjenih'' osmjesima, ali i zamišljenim pozama političara, ima za svakoga ponešto - i obećanja vitalnim njemačkim penzionerima o još zdravijem životu, nade upućene ženama o pravu na iste zarade, planova o očuvanju okoline, ideja o vrhunskom obrazovanju, nasmiješenih crnookih političara čija se imena teško izgovaraju, duhovitih preporuka o glasanju poštom, zabrinutih sredovječnih političarki za siromaštvo djece.....

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније