Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

18. 08. 2017. 12:59 >> 12:28

ZAUSTAVLJAJU KAMIONE

Česi smislili žardinjere protiv terorista

Češki naučnici sa Univerziteta odbrane u Brnu i Tehničkog univerziteta u Pragu smislili su specijalne žardinjere od nove vrste betona sa žicom i betonske klupe protiv terorističkih napada kamionima i vozilima, koje za razliku od običnih efikasno zaustavljaju i teške kamione kojima bi teroristi hteli da pregaze masu.

"Prepreke koje se obično koriste ne moraju da spriječe napad. Kada teretno vozilo polako udari u barijeru tešku jednu i po tonu, pomjeriće je i može da nastavi vožnju. Naša žardinjera je u stanju da apsorbuje ogromnu količinu kinetičke energije. Kamion će se razbiti udarom u nju“, rekao je češkom dnevniku Lidove novini Pavel Manjas iz Univerziteta odbrane.

Specijalni armirani beton uz elemente kojima se učvršćuje, prema proračunima naučnika iz Brna i Praga, morao bi da izdrži i udar kamiona od 22 tone koje se približava brzinom od 100 kilometara na čas.

Od istog armiranog betona češki naučnici su smislili, a preduzeće Institut zaštitinih betonskih konstrukcija proizvelo za tržište i specijalne gradske klupe koje povezane po dvije takođe treba da predstavljaju efikasnu barijeru protiv terorista, prije svega eksplozija na aerodromima i željezničkim stanicama.

Za specijalne antiterorističke žardinjere zainteresovano je nekoliko čeških gradova, među njima konkretno Ostrava i Plzen, a svjetsku premijeru imaće na sajmu „Armi2017" u Rusiji naredne sedmice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније