Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

27. 07. 2017. 10:05 >> 09:37
2

NOVA AFERA

Rusi pokušali da špijuniraju Makrona?

Ruski tajni agenti pokušali su da špijuniraju predsedničku kampanju novog francuskog predsjednika Emanuela Makrona, piše Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se navodi, ruski tajni agenti su napravili na stotine lažnih naloga na Fejsbuku kako bi se inflitrirali u mrežu Makronovih službenika koji su vodili njegovu izbornu kampanju u kojoj je, nakon dva kruga, pobijedio liderku francuske desnice Marin le Pen, prenosi B92.

Rojters navodi i da su zvaničnici Fejsbuka u aprilu preduzele određene akcije zbog velikog broja lažnih naloga na Fejsbuku koji su širili dezinformacije uoči izbora.

Međutim, tada niko nije prijavio pokušaj upadanja u Makronovu izbornu mrežu.

Za to vrijeme Rusija je stalno negirala da ima ikakav upliv u francuske izbore. Zvanična Moskva tvrdi i tvrdila je da nije hakovala Makrona, niti da ima veze s curenjem dokumenata i i-mejlova Makronovih saradnika.

Međutim, sada su progovorili američki obavještajci koji su navodno još u maju agenciji Rojters rekli da su identifikovali hakere čiji konci vuku do ruske vlade,a koji su umiješani u pokušaj mešanja u francuske predsjedničke izbore. Međutim, kako su tada rekli, nisu imali konkretne dokaze kako bi mogli da optuže Kremlj da je naredio hakovanje Makrona.

Iz Fejsbuka je potvrđeno Rojtersu da su detektovali pokušaje špijuniranja tokom izbora u Francuskoj, ali i napominju da su te naloge i pokušaje deaktivirali.

U Americi je još uvijek aktuelna tema navodnog miješanja Rusije u predsjedničke izbore u SAD na kojima je pobijedio Donald Tramp. Pale su i neke ostavke, smijenjen je direktor FBI upravo zbog istrage o miješanju Rusije u američke izbore, a ta tema je i danas kamen spoticanja između Moskve i Vašingtona.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније