Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: B.V.

07. 07. 2017. 18:10 >> 20:13
1

PUTIN I TRAMP

Razgovarali o Siriji, Ukrajini, terorizmu...

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je s predsjednikom SAD Donaldom Trampom danas razgovarao o ukrajinskoj i sirijskoj krizi, borbi protiv terorizma i sajber kriminala, kao i o nekim bilateralnim pitanjima.

 


"Imao sam poduži razgovor s američkim predsjednikom. Nakupilo se dosta pitanja, uključujući Ukrajinu, Siriju, druge teme i neka bilateralna pitanja. Diskutovali smo i o borbi protiv terorizma i o bezbjednosti na internetu", rekao je Putin na samitu G-20 u Hamburgu, a prenosi Tas.

Putin je to izjavio na početku sastanka s japanskim premijerom Šinzom Abeom i izvinio mu se što ga je čekao oko sat vremena pošto je sastanak predsjednika SAD i Rusije trajao znatno duže od planiranog.

"I ja i on (Tramp) vam dugujemo izvinjenje", rekao je Putin Abeu.

Prvi sastanak Trampa i Putina trajao je 135 minuta. Dva predsjednika do danas su razgovarala samo telefonom.

Predsjednici SAD i Rusije založili su se za dijalog na početku razgovora iza zatvorenih vrata, kojem su prisustvovali još samo šefovi diplomatija dvije zemlje, Reks Tilerson i Sergej Lavrov, navodi Tas.

Tramp i Putin učestvuju na samitu G-20, grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju, koji se danas i sjutra održava u Hamburgu.

Primirje na jugozapadu Sirije

Tilerson i Sergej Lavrov izjavili su da su dvojica lidera razgovarali o više tema, uključujući situaciju u Siriji i podržali prekid vatre na jugozapadu te zemlje koji će stupiti na snagu od 9. jula.

Lideri SAD i Rusije postigli dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije, javio je ranije AP, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Kako se navodi, prekid vatre bi trebalo da stupi na snagu 9. jula u podne po lokalnom vremenu u Damasku.

AP ukazuje da se informacija o ovom prekidu vatre pojavila dok je trajao sastanak predsjednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na marginama samita G20 u Hamburgu.

Oni su takođe razmotrili kako postići deeskalaciju u drugim djelovima Sirije koji nisu obuhvaćeni dogovorom o primirju.

Ćaskanje s Merkel i Mej

Američki predsjednik Donald Tramp ćaskao je sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Terezom Mej na samitu G20 u Hamburgu, tokom diskusije o borbi protiv terorizma.

Merkelova i Tramp sjedjeli su jedno pored drugog i razmijenili pozdrave na otvaranju diskusije a primijećeno je i da je ćaskao sa Terezom Mej koja je sedjela odmah sa njegove lijeve strane, prenosi AP.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sjedeo je nekoliko mjesta dalje.

Prije susreta, Tramp je objavio na Tviteru da se raduje susretu s Putinom na marginama samita.

"Radujem se današnjim sastancima sa svetskim liderima, uključujući i sastanku sa Vladimirom Putinom. Imamo o mnogo čemu da razgovaramo", napisao je predsjednik SAD.

Putin pozvao na bližu saradnju u borbi protiv terorizma

Predsjednik Rusije izjavio je danas da će apelovati da države G20 da bliže sarađuju u borbi protiv terorizma.

Putin je uoči početka samita G20 u Hamburgu pozvao na "zajedničke neutralne političke, ekonomske, socijalne i ideološke uslove koji dozvoljavaju ekspanziju terorizma".

"Nijedna država ne može sama da se nosi sa ovim zlom i ponudi pouzdanu zaštitu za svoje građane", rekao je poslije sastanka sa liderima zemalja Briksa - Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike, uoči početka samita G20.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније