Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

10. 03. 2017. 14:07 >> 13:42

ŠEF POLJSKE DIPLOMATIJE

Vaščikovski: EU gazi principe

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski optužio je Evropsku uniju da je reizborom Donalda Tuska za šefa Evropskog savjeta, uprkos oštrom protivljenju Poljske, pokazala da je institucija dvostrukih aršina koja ne poštuje ni vlastite principe.

 

 

 

 

"Ako njemačka kancelarka Angela Merkel ujutru u Bundestagu kaže 'radujemo se zbog reizbora Tuska', šta to znači? To je direktiva evropskim zemljama 'nemojte se usuditi da mijenjate tu odluku jer ja sam je već donijela'.

Tako funkcioniše EU, grupa demokratskih zemalja?", kazao je danas Vaščikovski poljskom državnom radiju.Poljski ministar je situaciju uporedio sa onom prije 30 godina kada je, podsjetio je, Poljska nastojala da pobjegne iz sovjetske sfere uticaja - Varšavskog pakta i Savjeta za uzajamnu ekonomsku pomoć.

"A pokazalo se da smo sada upali u instituciju koja ima dvostruke aršine i ne poštuje vlastite principe", kazao je Vaščikovski.

Po ocjeni šefa poljske diplomatije jučerašnji reizbor Donald Tuska je ništavan i ne važi zato što je poljska premijerka Beata Šidlo odbila da potpiše zaključke samita.

"Mi smo poraženi zato što su pravila mijenjana u toku igre", kazao je Vaščikovski ali je priznao da procedura reizbora predsjednika ES i prezentacije eventualnih protivkandidata nije precizno definisana a da samo dio proizlazi iz Lisabonskog sporazuma.

Da ne postoji zapisano pravilo da kandidat za visoku evropsku funkciju mora da ima podršku svoje zemlje priznao je i potpredsjednik Evropskog parlamenta za poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda evroposlanik Rišard Čarnjecki ali je rekao da je to navodno nepisano pravilo.

"Sigurno Poljska neće bojkotovati sastanke Evropskog savjeta. Mi smo dio EU, važan dio, najveća zemlja nove Evrope, šesta, a nakon Bregzita bićemo peta najveća država EU. Bez nas je ta Unija beskorisna", kazao je Čarnjecki za poljski Radio Zet.

Čarnjecki je kazao da Poljska sada prepušta EU da nju boli glava kako da smisli da izbor Tuska i samit budu važeći kada je poljska premijerka Beata Šidlo odbila da potpiše zaključke.

Prema jučerašnjim tumačenjima iz Brisela činjenica da Beata Šidlo nije potpisala zaključke samita ne anulira reizbor Tuska na još dvije i po godine jer je on izabran nezavisno, kvalifikovanom većinom 27 članica koje su glasale "za" a samo Poljska protiv.

Tumači se i da ne smeta ni što se zaključci nijesu potpisivali kao do sada jer su to preporuke koje će biti usvajane i razrađivane na drugim nivoima EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније